Fritesaardappelen niet meer naar vee
Roel Essink van Fouragehandel Essink in Halle (GD) had plotseling geen fritesaardappelen meer te vervoeren. „Het zal voor telers aantrekkelijker zijn om te wachten met het wegdoen van de aardappelen tot het ministerie duidelijkheid verschaft over de vergoeding. Stel dat een melkveehouder 3 cent per kilo fritesaardappelen betaalt, en het transport is niet gratis, dan is 5 cent van de overheid het overwegen waard.” Wanneer die duidelijkheid in een regeling wordt verschaft door de minister, is nog ongewis. „Eerst zou het voor 20 april zijn, nu spreekt men over midden volgende week. Best gek, eerst bereid je je voor op een stortvloed aan fritesaardappelen, en dan gaat inééns de rem er weer op”, zegt Essink.
Het risico dat telers lopen als ze te lang wachten, is dat straks de nieuwe oogst er al is, terwijl de oude fritesaardappelen nog niet weg zijn. Aardappelen nu weg doen, betekent misschien een kleinere vergoeding.
Ook slecht voor bietenprijs
Akkerbouwer Dennis Wolsink in Ruurlo (GD) heeft al stappen genomen: „Ik heb 25 ton van m’n eigen pootgoed in veevoer gedaan.” Verder heeft hij alles op contract, net als volgens hem de andere 95 procent van de telers in Oost-Nederland. Degenen die echt hard worden geraakt, dat zijn volgens Wolsink de vrije telers op de klei. „En verder is dit voor de hele sector natuurlijk heel slecht.” Hij zegt dat het voor de bietentelers overigens óók een slechte ontwikkeling is; „Suikerunie is namelijk eigenaar van Aviko, dus naar die 5 of 6 euro extra per ton bieten, kunnen we ook fluiten.”
Hoe voorraad te controleren
André Hoogendijk van BO Akkerbouw weet dat fritesaardappeltelers wachten op de regeling; „Dat is logisch, want ze zijn bang dat straks zal blijken dat ze geen vergoeding krijgen als ze de voorraad nu wegdoen.” Hoogendijk zegt dat hij nu met het ministerie werkt aan het uitwerken van de regeling. „En als wij die klaar hebben moet deze nog naar de EU ter controle, dus dat wordt wel eind volgende week. Maar intussen zijn we als BO Akkerbouw met onze leden wel ook bezig met het opstellen van een advies voor telers, vooruitlopend op de regeling. Dit advies komt zo spoedig mogelijk.”
Rob Meeuwissen, akkerbouwer in het Brabantse Gastel, heeft zijn fritesaardappelen reeds gepoot. Hij heeft gehoord van de vergoeding; „Dat is altijd mooi meegenomen natuurlijk. Maar, hoe controleren ze dat, hoe moeten we aangeven wat we nog hebben en wat we hebben afgeleverd? Gaat het om bonnen, ook bonnen van de weegbrug? Ik ben benieuwd waarop RVO baseert wat we krijgen.”
Lees zaterdag 25 april in de regiobladen van Agrio wat fritesaardappeltelers vinden van de 5 cent vergoeding. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.