COV: 'Sluiting vleesbedrijven in Nederland vanwege corona niet aan de orde'
Hij reageert hiermee op de besmetting met COVID-19, van 28 Oost-Europese arbeidsimmigranten die bij slachterij VION in Scherpenzeel werken. In de Verenigde Staten dreigt een vleestekort doordat slachterijen, in verband met de vele coronagevallen bij personeel, de deuren sluiten.
Maatregelen
„Ik zie dit niet gebeuren in Nederland, omdat bedrijven al sinds maart maatregelen hebben genomen om besmetting te voorkomen en bij een onverhoopte besmette werknemer een brede verspreiding van het virus binnen het bedrijf voorkome", zegt Van der Kruijk. Dit betreffen volgens hem maatregelen om te zorgen dat mensen zich door het hele bedrijf zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand kunnen houden (zowel tijdens de werkzaamheden als gedurende de pauzes), het plaatsen van plastic schermen, het schuiven met diensten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PGB’s) etc. „Het produceren van vlees is overigens vanwege de rol in de voedselvoorziening een van de cruciale beroepen waarvoor zo nodig afwijkende bepalingen gelden", zegt de COV-woordvoerder.
Overleg
De COV voert volgens hem regelmatig overleg met vleesverwerkers, slachterijen en vakbonden over COVID-19 en de maatregelen die bedrijven nemen om de veiligheid van hun werknemers te borgen. „De RIVM-voorschriften bij een besmetting of een vermoeden van een besmetting zijn duidelijk en worden ook toegepast en nageleefd", stelt Van der Kruijk.
Vlees geen bron van corona
Consumenten hoeven zich volgens de COV geen zorgen te maken over het consumeren van varkensvlees uit de VION-vestiging, of uit welk ander vleesbedrijf dan ook. „Organisaties zoals RIVM, de Europese voedsel- en warenautoriteitt EFSA, de Europese Commissie, NVWA en het Voedingscentrum bevestigen dat er geen bewijs is dat voedsel een bron is om het coronavirus over te dragen", aldus Van der Kruijk.
Cijfers
De COV heeft geen cijfers van eventuele andere coronabesmettingen bij personeel in Nederlandse vleesbedrijven. Dat personeel besmet kan raken, kan altijd gebeuren, zegt Van der Kruijk. „Net als iedere burger in Nederland lopen ook medewerkers van slachterijen het risico om besmet te raken met het COVID-19 virus."
Bedrijven volgen bij een (vermoeden van) besmetting van een werknemer strikt de voorschriften van het RIVM en het COV-modelprotocol en eventueel van de GGD. „Daarnaast zijn de hygiënestandaarden in onze bedrijven in de regel hoger dan in de meeste andere bedrijven", aldus de COV-woordvoerder.