Caring Farmers komt met commercial

De landelijke belangenbehartiger vertelt in de commercial die sinds afgelopen weekend te zien is, over het doel van de Caring Farmers. De boeren staan voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw met als belangrijkste thema’s het herstellen van de biodiversiteit, het sluiten van de kringlopen door de ketens korter te maken en het verbeteren van het dierenwelzijn. ‘Geen externe input’ is een ander belangrijk aspect.
Geen chemicaliën
De belangenbehartiger wil een landbouw waarin de biodiversiteit ieder jaar toeneemt. Dus ieder jaar meer vogels, insecten en wormen. Iedere boer kan aanhaken, ongeacht de huidige status van zijn of haar land, en starten met de weg naar natuurinclusief. Caring Farmers zegt dat natuurinclusief boeren een hele omslag betekent. Welke machines zijn er, welke middelen gebruik je, hoe zit het met de kosten, omzet en afzet? De boeren wisselen kennis uit en staan open voor nieuwe ideeën. „We staan positief tegenover technologie, big data en privatisering, mits dit in dienst staat van het versterken van de natuurlijke processen. Voor ons zijn dit geen tegenpolen, maar twee technieken die goed samen kunnen werken.” Caring Farmers willen er naar toe werken om landbouw te bedrijven zonder gebruik van chemicalien en kunstmest. Minder ploegen, de grond zoveel mogelijk bedekt laten en ‘betere’ mest gebruiken in combinatie met de best mogelijke gewasrotaties zijn methodes waarmee Caring Farmers aan de slag zijn.
Het hele dier
Wat betreft het dierenwelzijn, streeft de club minimaal naar een uitloop in de buitenlucht. Deze boeren kiezen voor rassen die niet zijn gefokt op de hoogste productie. De boeren vinden dat een dier gewoon dier hoort te zijn. „We passen niet het dier aan aan de omgeving. Ingrepen horen er dan ook niet bij.” Transport is volgens de Caring Farmers stressvol voor dieren en moet worden voorkomen. „En wij zetten ons in om het hele dier te gebruiken en verspilling te voorkomen.” Consumenten helpen de organisatie een luidere stem te hebben door de commercial te financieren, en zij nemen producten van hen af. In de omslag naar de kringloop laten de Caring Farmers zich bijstaan door wetenschappers en ketenpartners. Vanaf ruim voor de oprichting is er een aantal organisaties dat de boeren steunt. Dat zijn diverse organisaties zoals het Louis Bolk Instituut, Caring Vets, de Dierenbescherming en Transitiecoalitie Voedsel.
Inmiddels is de website vijf dagen in de lucht en zijn 150 boeren aangesloten bij Caring Farmers. Ook gangbare boeren melden zich nu dagelijks aan. Op social media is de commercial reeds 120.000 keer gedeeld.
Minder melk gezonder
Matthijs de Haan heeft in Ingen (GD) een biologisch melkveebedrijf met 50 Guernsey koeien: die ieder zo’n 5.000 liter melk leveren. Vroeger had hij 75 koeien die ieder 10.000 liter per koe gaven. Toch verdient hij naar eigen zeggen nu meer dan ooit, en was hij de eerste boer met een Tesla. In 1999 stopte hij met jaarlijks 35 ton kunstmest per jaar uit te rijden. Dat was een besparing van 6.500 die hij gebruikte om meer ruwvoer aan te kopen. Want de opbrengst van zijn land ging in eerste instantie omlaag. Rond 2000 werd het bedrijf biologisch. „Sindsdien heb ik koeien zonder gebruik van krachtvoer. Mijn grasland werd gezonder door de toevoeging van onder andere schelpenzand. Zo kreeg ik mineraalrijk gras en hooi en werd ik de eerste Nederlandse boer die biologische A2 melk en kaas produceert.” De Haan heeft ook een boerderijwinkel.
„Voor koeien is het veel gezonder om minder melk te geven. En het is veel goedkoper in de bedrijfsvoering. Toch lees je dat haast nooit in de vakbladen. Ik denk bij Caring Farmers een hele groep boeren te hebben gevonden, die precies dat doet of wil gaan doen. Koeien moeten gras vreten, daar worden ze sterk van, dus geen krachtvoer en geen graan.”
Bodem met rust laten
De Haan zegt dat boeren jarenlang zijn gepushed om een steeds hogere productie te halen. Maar met minder koeien kun je evenveel verdienen, en je houdt bovendien veel tijd over. „Ik hoop dat we ons daar allemaal steeds meer bewust van worden, en dat boeren geholpen gaan worden om de stappen te maken, die ik ook heb gemaakt. Mijn land is de afgelopen jaren gezonder geworden: door de bodem met rust te laten en minder intensief te beweiden, nam de biodiversiteit toe."
Minder regels graag
„Ik hoop nog eens beloond te worden voor de toename aan koolstof en biodiversiteit in mijn bodem. Daar zou de maatschappij best aan mogen meebetalen. Maar het liefst heb ik dat met minder regels. En, laat ieder op z’n eigen manier boeren.” De Haan voegt toe dat hij onlangs door een intensieve collega werd gebeld; „Die wilde kwijt dat hij respect had voor mijn manier van boeren. Da’s toch mooi.”