CDA Overijssel: ‘Minister Schouten moet weer gaan praten met Landbouw Collectief’

Zij verwijzen daarbij naar het provinciale programma ‘Samen werkt beter’. Daarbij zijn door samenwerking van alle betrokken partijen (onder meer landbouw en natuur) afgelopen jaren goede resultaten behaald in Overijssel.
‘Plannen voor een gebiedsgerichte aanpak dienen draagvlak te hebben. Hiervoor is ook de betrokkenheid van het Landbouw Collectief bij landelijk overleg onontbeerlijk. Wij verzoeken GS om dit aan de minister kenbaar te maken en de gesprekken met het Landbouw Collectief te hervatten’, aldus Piksen en Van der Toorn.
Kritisch
De CDA-Statenleden zijn ook kritisch over de recente stikstofbrief van Schouten. Daarin staat de ambitie dat in 2030 de stikstofdeposities op de helft van het oppervlakte van de Natura 2000-gebieden onder de KDW (Kritische Depositie Waarde) moet zijn gebracht. ‘Bent u het met het CDA eens dat dit voor Overijssel en daarbij met name in Twente gelegen natuurgebieden onmogelijk is vanwege de uit Duitsland komende stikstof?’
Daarom moeten de 24 Overijsselse Natura 2000-gebieden volgens Piksen en Van der Toorn niet onder de onhaalbare KDW vallen: ‘En dit mag geen nadelige gevolgen hebben voor de economische ontwikkelruimte’.
Gebiedsgerichte aanpak
Verder willen de statenleden dat de verdeling van het Haagse geld voor de gebiedsgerichte aanpak van stikstof recht doet aan de verhouding van 24 Overijsselse op 165 Nederlandse Natura 2000-gebieden. Zij constateren verder dat de minister het in de Kamerbrief heeft over de provincies die een plan gebiedsgerichte aanpak stikstof hebben, maar dat Overijssel dat nog niet heeft; ‘Wanneer krijgen Provinciale staten zo’n plan van aanpak voorgelegd?’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen