Vrijstelling voor Achterhoekse proef met bodemverbeteraar
De initiatiefnemers, waaronder stichting Biomassa en Groot Zevert Vergisting, verwachten dat door het toepassen van de bodemverbeteraar van vergistte varkensmest het vochtvasthoudend vermogen van akkerbouwgrond en weilanden toe zal nemen. Hierdoor moet uitspoeling van mineralen naar het grondwater worden voorkomen en de gewasopbrengsten bij droogte minder dalen.
Derogatieregels
Vrijstelling van het ministerie van LNV was noodzakelijk om de praktijkproef door te laten gaan. De bodemverbeteraar wordt namelijk gemaakt van de organische fractie uit met co-producten vergistte varkensmest. Fosfaat en andere mineralen worden in drie opeenvolgende wasbeurten uit de bodemverbeteraar gewassen. Hoewel deze hier volgens de initiatiefnemers nog maar weinig mineralen bevat, blijft het wettelijk gezien varkensmest. ‘Volgens de huidige mestwetgeving en de daarmee samenhangende derogatieregels mogen (vergistte) varkensmest en daarvan vervaardigde producten niet op de deelnemende melkveebedrijven worden aangevoerd’, aldus de betrokkenen bij de praktijkproef. De vrijstelling is volgens hen krap twee maanden na het indienen van de aanvraag verkregen.
Groot Zevert Vergisting in Beltrum produceert de bodemverbeteraar. De monitoring wordt uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen University en Research die tevens het productieproces ontwikkelden. De WUR testte de bodemverbeteraar afgelopen jaar al in het laboratorium. De coördinatie van de praktijkproef in het Achterhoekse waterwingebied is in handen van de stichting Biomassa, een organisatie die zich bezig houdt met ontwikkelingen om biomassa te verwerken. Groot Zevert Vergisting voert de proef in samenwerking met verschillende andere partners, waaronder stichting HOEduurzaam en Nijhuis Industries uit. De proef maakt onderdeel uit de Achterhoekse Regiodeal Kringlooplandbouw en wordt financieel ondersteund door provincie Gelderland en de regio Achterhoek.
Groot neerslagtekort
De belangstelling voor de praktijkproef is groot, stellen de betrokken partijen. Reden hiervoor is dat de afgelopen twee jaar in de zomermaanden er sprake was van een groot neerslagtekort in het waterwingebied. Hierdoor vielen de oogsten van zowel gras, maïs als aardappels tegen. Daarbij is de kwaliteit in een waterwingebied ‘altijd een aandachtspunt’, vinden ze.
Aan het einde van het jaar besluit het ministerie op basis van de resultaten over een verlenging van de test met één of twee jaar.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek