Vallei en Veluwe stelt onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater
Het onttrekkingsverbod gaat maandag 18 mei 2020 in voor onbepaalde looptijd. Vanaf dan controleert en handhaaft Vallei en Veluwe ook waar nodig.
Water inlaten
Het verbod is niet van toepassing op gebieden waar het waterschap wel water in kan laten. Het gaat dan om Putterpolder, Polder Arkemheen, Bunschoterpolder, Eemnesserpolder, Polder Soest, Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk, Inlaatgebied Laak + Vathorst, Inlaatgebied Terwolde (stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering), De Hoenwaard, Polder Hattem, Polder Oosterwolde-Oldebroek en Polder ’t Goor Elburg.
Onttrekkingen vanuit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem, de Arkervaart en de Zijdewetering/Krakerswijk zijn ook toegestaan.
Neerslagtekort
Vallei en Veluwe stelt het onttrekkingsverbod in om schade aan natuur, landbouw, gebouwen en infrastructuur zoveel mogelijk te beperken. Deze schade ontstaat door het droogvallen van oppervlaktewateren en daling van het grondwaterpeil. Daarnaast wil het waterschap door het instellen van het verbod het grondwater zolang mogelijk op peil houden.
Het grondwater was bijna in het hele werkgebied als gevolg van de natte winter aangevuld tot normaal niveau. Echter, door het droge en warme voorjaar is er, met name door verdamping, nu sprake van een neerslagtekort van 93 millimeter. De verwachting is dat dit de komende weken oploopt tot een tekort van meer dan 110 millimeter, aldus het waterschap.
Stuwen
Vanwege de droogte, wil Vallei en Veluwe water in beken en sloten zo lang mogelijk vasthouden. Het waterschap vraagt hierbij onder andere boeren om hulp. Op locaties waar dit mogelijk is, kunnen boeren of particuliere grondeigenaren met houten schotbalken stuwtjes en duikers in B en C-watergangen deels afsluiten om het water zo lang mogelijk vast te houden. Hierbij benadrukt het waterschap wel dat omliggende eigenaren dit goed met elkaar moeten afstemmen.
Via servicedesk@vallei-veluwe.nl kunnen mensen zich opgeven om samen met het waterschap te kijken of het in hun geval van belang is om waterpeilen te verhogen.Materialen om water in sloten vast te houden worden vervolgens gratis ter beschikking gesteld.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel