Fotoserie: Droogte houdt aan; Achterhoek ‘afhankelijk’ van regen
Waterschap Rijn en IJssel voert de komende tijd extra controles uit op het naleven van de regels voor beregening. Er geldt nog geen onttrekkingsverbod. Het waterschap treft wel zodanige voorbereidingen, zodat een verbod snel ingesteld kan worden zodra dat nodig blijkt.
Omdat de watervraag voor de gewassen dit voorjaar groot is, wordt er dan ook volop beregend. Hiervoor wordt vaak water uit de grond of uit beken en sloten gehaald. Voor het onttrekken van water voor beregening is in veel gevallen een vergunning nodig van het waterschap. Of geldt er tenminste een meldingsplicht.
Neerslagtekort
Voor deze week wordt geen regen voorspeld en bovendien stijgen de temperaturen weer. Hierdoor zal de verdamping toenemen en loopt het neerslagtekort vermoedelijk op tot rond de 130 mm, is de verwachting van het waterschap. Het gebied tussen Rijn en IJssel blijft afhankelijk van neerslag. Het voorjaar verloopt tot nu toe droger dan in de recordjaren 1976 en 2018.
Grondwaterstand
De grondwaterstanden zijn laag tot zeer laag. En dat is weer eerder dan in andere jaren. Dat dit zo snel gaat, baart het waterschap zorgen voor de rest van het groeiseizoen. Vanya Ginsel van het waterschap: „In de droge gebieden van de Achterhoek hebben we gewoon neerslag nodig. We zijn er afhankelijk van regen. De IJssel ligt nu eenmaal laag.” Er kan geen water worden ingelaten. „We vangen in de winter op wat we kunnen. Maar we spreken inmiddels dus over een onttrekkingsverbod, al is dit vandaag nog niet aan de orde. En ook als je wel een vergunning hebt, dan weet je als boer dat je niet mag onttrekken als er geen water over de eerstvolgende benedenwaartse stuw stroomt.”
Op enkele locaties zoals in de Liemers, zijn de grondwaterstanden overigens nog normaal.
Stuwen hoog
Doordat veel stuwen hoger zijn gezet, zijn de waterpeilen in beken en sloten nog overwegend normaal. De waterafvoeren daarentegen dalen snel. Veel beken hebben een lage afvoer of zijn tot stilstand gekomen. Alleen in de gebieden waar water kan worden ingelaten vanuit het Twentekanaal zijn de afvoeren nog normaal. Dankzij de lage nachttemperaturen zijn er nog niet echt problemen met de waterkwaliteit. Dat wil zeggen, volgens Ginsel van het waterschap: „Vorig jaar juni en juli waren de nachttemperaturen ook fors hoger dan nu, en gaat de kwaliteit gauw achteruit.”