Muizen aanpakken op alle fronten tegelijk
Dit blijkt uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van LTO Noord, Provincie Friesland en Wetterskip Fryslân door ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga. Het rapport ‘Muizenuitbraken in 2019-2020 in beeld’ is op 14 mei gepresenteerd. Ook andere delen van het land waar sprake is van muizenplagen, kunnen hier hun voordeel mee doen, al is de waslijst aan maatregelen die in combinatie met elkaar worden aanbevolen, wel lang.
Hoge waterpeilen
De onderzoekers zochten naar mogelijkheden om de effecten van muizenuitbraken te dempen. Hier blijkt bevloeien in combinatie met hoge waterpeilen het meest effectief. Timing en samenwerking met buren en het waterschap is hierbij van groot belang. Afgesproken is dat LTO Noord een draaiboek opstelt om de opgedane kennis in de praktijk te brengen in aanloop naar een eventuele volgende uitbraak.
Muizenmonitor en satelliet
Inzicht in de ontwikkeling van de muizenpopulatie helpt om tijdig op de juiste locaties maatregelen te nemen. Gelijktijdig met het rapport is daarom het digitale informatieplatform de ‘muizenmonitor’ gelanceerd. Door een combinatie van satellietbeelden en toetsingen door boeren met een app is de ontwikkeling van de muizenpopulatie beter te volgen. Boeren krijgen hierdoor sneller inzicht en kunnen eerder ingrijpen.
Andere delen van het land
Maar ook de Gelderse Achterhoek ervaarde overlast, zo ook delen in het midden van het land. Of daar dezelfde maatregelen afdoende kunnen werken, is de vraag. Wat als er op de klei in de Achterhoek of Liemers geen water in de buurt is? Martin Smits, plaagdierbestrijder in Zaltbommel: „Nat maken. Dat is het beste.” Of dat ook buiten Friesland kan lukken? „Ja. Dat kan ook in Gelderland. En indien er geen water is, dan moet je het oppompen.” Hij wil nog kwijt dat dit dan wel een godsvermogen kost.
Ruwvoer aankopen
In het voorjaar van 2019 werden landbouwgebieden in grote delen van het land getroffen door een muizenuitbraak die pas begin 2020 tot een eind kwam. Ook in 2018 was er overlast van muizen. De uitbraken leidden tot schade aan landbouwpercelen en verminderde grasopbrengsten waardoor boeren ruwvoer moesten aankopen, moesten doorzaaien of opnieuw inzaaien.