Onderzoek naar bodemkwaliteit Achterhoeks grasland
Het betreft een pilot waarvoor onder twee graslandpercelen in Hengelo en Haarlo sensoren zijn aangebracht die gegevens verzamelen over de bodemtemperatuur, bodemvochtigheid, grondwaterstand en hoeveelheid mineralen. De praktische uitvoering van het onderzoek is in handen van de Aaltense bedrijven Dorset Identification (Dorset ID), gespecialiseerd in RFID (Radio Frequency Identification) en draadloze technieken voor landbouw- en milieutechniek, en ESTEDE, gespecialiseerd in meetapparatuur voor de land- en tuinbouwsector.
Adviessysteem
Het doel van het onderzoek is om belangrijke parameters voor zowel de bodemkwaliteit (zoals bodemvochtigheid) als de uitspoeling van mineralen in kaart te brengen. Deze gegevens worden gebruikt om een adviessysteem voor boeren te ontwikkelen, waarbij zij direct op hun computer of smartphone kunnen zien welke acties zij moeten ondernemen voor een optimale gewasopbrengst, bijvoorbeeld op het gebied van beregenen of bemesten. Roland Stump van Dorset ID: „In de praktijk blijkt dat het grote struikelblok bij metingen in de landbouw is dat een boer wel data krijgt, maar geen goede interpretatie krijgt van de meetgegevens waar hij in de praktijk iets aan heeft.”
Bemestingsmomenten
Het graslandperceel in Hengelo is van proefboerderij De Marke en wordt ook door onderzoekers van Wageningen University & Research gemonitord vanwege een test met de kunstmestververvanger Groene Weide Meststof (GWM). Het perceel is opgedeeld in twee gelijke delen waarbij het ene deel gedurende het groeiseizoen naast dierlijke mest de benodigde aanvullende bemesting met GWM krijgt. De andere helft van het perceel krijgt dezelfde hoeveelheid drijfmest maar de aanvullende bemesting met traditionele kunstmestkorrels.
Onderzoeker Gerjan Hilhorst van De Marke hoopt dat de pilot resulteert in een systeem met bruikbare en praktische adviezen voor boeren. „Waar wij naartoe willen is dat sensoren boeren kunnen helpen met het nemen van beslissingen. Het zou mooi zijn als ze iets zeggen over bemestings-, oogst- of beregeningsmomenten. En is dat op het gehele perceel hetzelfde? Metingen van sensoren moeten omgezet worden in een actie. Een mooie grafiek met de meetwaarden is niet voldoende.”
Lees meer over het onderzoek in de aankomende editie van Vee & Gewas, deze verschijnt op zaterdag 23 mei. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.