Buurt bezorgd om bodemleven onder mega-zonnepark Winterswijk

Het Masterveld-park is een intitiatief van Solarcentury en moet een van de grootste zonneparken van Nederland worden. Solarcentury hoopt volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen. Het park is gepland tussen de Masterveldweg in de Winterswijkse buurtschap Huppel en de Duitse grens. Initieel waren er plannen voor een park van 30 hectare, maar de animo van boeren om grond te verkopen was dermate groot dat de oppervlakte verdubbeld kon worden.
'Extra druk op grondmarkt'
“We hebben begrip voor de keuzes van individuele veehouders, maar dit is wel een ontwikkeling die ons zorgen baart”, zegt voorzitter Ben Haarman van LTO-Noord regio Oost. „Zo'n groot park betekent extra druk op de grondmarkt. Het heeft een prijsopdrijvend effect; als jonge boer kom je niet meer aan de bak.”
LTO pleit nadrukkelijk voor het hanteren van de zogeheten Zonneladder. Daarbij wordt eerst gekozen voor zonnepanelen op daken en bestrate terreienen, daarna op taluds en andere onbebouwde terreinen en pas in laatste instantie op kostbare landbouwgrond. „Er kunnen nog veel meer zonnepanelen op daken, als de overheid daar maar meer op stuurt”, meent Haarman. Het subsidiesysteem zou daar meer op moeten worden toegesneden, vindt hij.
Groenstrook
Solarcentury wil er een groenstrook omheen maken van bijna 30 meter breed en twee meter hoog omheen om het zonnepanelenveld aan het zicht te ontrrekken. De gemeenteraad van Winterswijk staat er positief tegenover omdat het park mooi past in het streven om per 2030 energieneutraal te zijn. Het moet stroom opleveren voor 22.000 huishoudens, waar Winterswijk maar 12.500 huishoudens telt. Wat de gemeente betreft kan de vergunningsprocedure nu van start.
Buurtbewoners vertellen in dagblad De Gelderlander echter dat ze zich zorgen maken om de natuur. 'Die zonnepanelen staan straks op anderhalve meter van elkaar, alles daaronder gaat dood.' Ook Wagenings onderzoek bevestigt dat onder zonnepanelen weinig groeit, waardoor er minder organische stof ontstaat en er dus minder voedsel beschikbaar komt voor het bodemleven. Ook vindt de buurt de groenstrook te laag: richting de Duitse grens loopt het terrein wel 5 meter op, dus dan helpt de haag niet veel, in hun ogen.