‘Afwaardering vlees en gekelderde kiloprijs’
De vraag naar kalfsvlees vanuit de belangrijkste afzetlanden Italië, Frankrijk en Spanje is vanwege de coronacrisis al weken nihil. Nederland is na Frankrijk de grootste producent van kalfsvlees. Jaarlijks worden in ons land 1,5 miljoen kalveren geslacht. Het grootste gedeelte wordt geëxporteerd. Ruim 40 procent van de afzet gaat naar de horeca.
Het gevolg is dat koppels langer op de bedrijven blijven staan. Kalverhouders kunnen aanspraak maken op een leegstandvergoeding als ze een contract hebben met een integratie zoals de VanDrie Group of Pali Group. De duur van de leegstandsvergoeding verschilt per contract.
Niet meer opzetten
Door de wegvallende afzet is voor sommige kalverhouders het niet meer opzetten van kalveren geen optie. Anderen kiezen daar wel voor of zetten kleinere aantallen op. „Niet meer opzetten kan simpelweg betekenen dat je geen inkomsten hebt over enkele maanden. Maar zijn het minder inkomsten of is het minder verlies?”, legt Hans Luijerink, voorzitter van de Vereniging van Kalverhouders (VVK), uit. Luijerink heeft zelf een rosé-kalverhouderij in Overdinkel (OV).
De vrije kalverbedrijven worden nu het hardst getroffen omdat ze afhankelijk zijn van een slachterij die de kalveren ophaalt, aldus Luijerink. „Overeenkomsten worden nu wel uitgediend, maar op termijn heeft de hele keten hier last van. De kalverhouders met contracten moeten straks nieuwe contracten afsluiten. Maar omdat er geen marge is en er veel geld verloren wordt, is dat lastig.” 70 procent van het kalfsvlees gaat nu al de vrieshuizen in, waardoor het meteen al de helft minder waard is.
Lees verder in de aanstaande editie van Vee & Gewas die op zaterdag 23 mei op de mat valt. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.