COV wil grondig onderzoek naar oorzaak coronabesmettingen slachthuizen
De vleesindustrie is door de Nederlandse overheid aangemerkt als een vitale sector in de voedselvoorziening. De vleesindustrie heeft er dan ook alles aan gedaan om te kunnen blijven produceren, met inachtneming van de corona-aanbevelingen van het RIVM. Als een van de eerste sectoren stelde de COV begin maart een coronaprotocol op voor de vleessector. De RIVM-richtlijnen vormden hiertoe de basis, legt COV in een verklaring uit.
2,5 maand
„Gedurende de afgelopen 2,5 maand heeft de sector betrekkelijk probleemloos, mede door een betrekkelijk laag ziekteverzuim, zijn belangrijke vitale rol kunnen blijven spelen in de voedselvoorziening,” stelt COV-woordvoerder Patrick de Leede. Eerder deze week werden er echter bij Vion in Groenlo 45 mensen positief getest op het coronavirus, waarna de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloot dat de vestiging tijdelijk moest sluiten. De Leede: „Wij willen graag weten hoe dit kan. We hebben 2,5 maanden probleemloos geproduceerd. En nu plotseling zo’n coronauitbraak.”
Breed ketenoverleg
Naar aanleiding van de gebeurtenis bij Vion Groenlo neemt de COV het initiatief om te komen tot een breed ketenoverleg. Voor dat overleg worden nadrukkelijk ook andere organisaties zoals de overheid en vakbonden uitgenodigd. Het overleg is nodig gezien de vitale positie om te moeten blijven produceren, maar uiteraard tegelijkertijd al het mogelijke moet doen om ‘coronaproof’ te zijn. „We willen integraal en ketenbreed grondig uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. En niet, zoals diverse partijen nu doen, allerhande vermoedens te roepen. Op basis van de uitkomsten van dit brede ketenoverleg kunnen we echt beleid maken gericht op het voorkomen van coronabesmettingen in slachterijen”, legt de COV-woordvoerder uit.