Vion neemt aanvullende maatregelen, POV ongerust over mogelijke sluitingen slachthuizen
Vion neemt alle reeds genomen maatregelen onder de loep en gaat daar waar mogelijk verbeteringen doorvoeren. Op basis van uitgebreide Groenlo GGD uitslagen zal Vion met spoed een aanvullende risicoanalyse uitvoeren wat mogelijk tot een verdere aanscherping van de genomen maatregelen kan leiden. Om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers verder te verkleinen gaat Vion haar werktijden verder verlengen. Voor het vervoer van haar (buitenlandse) medewerkers zet Vion ruimere bussen in om zich zo aan de voorgeschreven aantallen en de onderlinge afstand te kunnen houden. Verder gaat Vion de woonomstandigheden controleren van haar buitenlandse medewerkers. Op locaties waar problemen worden gesignaleerd zullen de betreffende medewerkers in bescherming worden genomen en zal Vion eventueel zorgen voor vervangende woonruimte. Vion verwacht dat deze maatregelen een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het indammen van de besmettingen. Op specifieke werkplekken waar werknemers dichter bij elkaar in de buurt komen dan toegestaan, worden waar nodig aanvullend mondkapjes verplicht gesteld.
Niets te verbergen
Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group onderstreept dat Vion niets heeft te verbergen. „Onze sector is door het kabinet als ‘cruciale sector’ gevraagd om door te blijven werken tijdens de corona-crisis. Onze mensen zetten zich daar dagelijks volledig voor in en houden zich aan de voorschriften van de autoriteiten zoals RIVM, GGD en NVWA. Inspecties bevestigen dat wij voldoen aan die vereiste maatregelen. Naleving en toezicht op onze corona-protocollen in al onze bedrijven laten dat ook zien. Die zullen wij openbaar maken. Desondanks is een flink deel van onze mensen besmet, zonder dat zij gezondheidsklachten hebben. Niemand weet waarom. Toch hebben wij besloten om aanvullende maatregelen te nemen terwijl het onderzoek loopt”, aldus Ronald Lotgerink.
Grote problemen
Er ontstaan grote problemen als wat de Vion slachterij in Groenlo overkomt ook bij andere slachthuizen plaatsvindt. Dat verwacht Linda Janssen van de POV, de Producenten Organisatie Varkenshouderij. „Gedwongen sluiting van slachthuizen zal zorgen voor overvolle stallen. Varkenshouders kunnen dan nergens met hun varkens naartoe. Dit zorgt vervolgens voor dierenwelzijnsproblemen en lege schappen”, schetstJanssen. Ze reageert daarmee voor de camera van Nieuwe Oogst TV op het besluit van de veiligheidsregio om het Vion slachthuis in Groenlo te sluiten nadat een deel van het personeel bij een test positief reageerde op het coronavirus. Deze sluiting is in de ogen van de POV-voorzitter een bijzondere maatregel. Ze vindt het bizar dat een bedrijf zo maar lam kan worden gelegd. „Ik snap dat de veiligheidsregio dit mag doen, maar ik betwijfel of ze weet wat de impact is. Ze had ook de keuze kunnen maken om positief geteste mensen naar huis te sturen en gezonde mensen daarvoor in de plaats te zetten.” Janssen denkt dat als dergelijke coronatests zouden worden uitgevoerd bij andere Nederlandse bedrijven het aantal besmettingen een zelfde beeld zouden geven. Janssen betitelt deze maatregel als een aanval op de vleessector. Bovendien vindt ze het opmerkelijk dat agrarische tegenpartijen eerder wisten dat Groenlo gesloten zou worden dan de POV-voorzitter zelf. „Je merkt gewoon dat de vleesindustrie nu enorm door het slijk wordt gehaald. Ik vind dit gewoon echt niet eerlijk.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Vion Food Group, POV, Nieuwe Oogst