Vion volgt eisen Veiligheidsregio op
De Vion Food Group heeft aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland laten weten gehoor te geven aan de herhaalde oproep voor de naleving van de 1,5 meter afstandsmaatregelen van het RIVM, ook ten aanzien van personenvervoer. Vion onderstreept dat ze deze maatregelen avond nog aan alle medewerkers zal doorgegeven. Uitzendbureaus en chauffeurs ontvangen een instructie voor transportgebruik in lijn met de oproep van de Veiligheidsregio’s.
Ruim 50 touringcars
In een persbericht zegt Vion dat na het gesprek met LNV minister Schouten van Landbouw dinsdagavond , een speciaal team voor de leefomgeving en transport van medewerkers aan de slag gegaan met het concreet invulling geven aan de aangescherpte maatregelen die door Vion en de sector waren voorgelegd. Binnen 24 uur wist dit team ruim 50 touringcars te charteren die vanaf donderdag medewerkers dagelijks van en naar het werk gaan vervoeren. Tot 1 juni zullen maximaal 13 personen in een 50 persoons-touringcar zitting nemen. Vanaf 1 juni verhoogt dit aantal naar 30 per bus, conform de RIVM-regelgeving. In de bus dienen de medewerkers verplicht een mondkapje te dragen.
Aanvullend
Naast de vervoersmaatregelen vordert Vion nog andere aanvullende hygiëne en 1,5 meter instructies voor haar 5.600 medewerkers uit. Zo krijgen de betreffende flex-bureaus de wacht aangezegd om te zorgen voor een correcte uitvoering.
Heldere oproep
Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group: „De oproep van de Veiligheidsregio is helder. Wij hebben in februari, in maart en in mei steeds maatregelen genomen. RIVM, GGD en Inspectie SZW hebben hier op toegezien. Zo ook op het gebied van transport. Maandag kondigden wij extra acties aan. Daar is non-stop aan gewerkt om die uit te kunnen voeren”, aldus Lotgerink.
Wel of geen huishouden
Ondanks de genomen maatregelen ging het woensdagochtend toch mis. Bij een politiecontrole werden 17 busjes gecontroleerd die met medewerkers op weg waren naar de Vion vestiging in Apeldoorn. Deze 17 busjes voldeden wat betreft het aantal inzittenden en inrichting (geen plexiglas) niet aan de RIVM richtlijnen. Lotgerink: „De overtredingen betreffen voornamelijk de definitie van ‘huishouden’ binnen de geldende afspraken van transport. Wij meenden dat onze medewerkers die samenleefden in dezelfde woning tot één huishouden behoorden. Volgens de politie van Apeldoorn blijkt dat in strijd met de RIVM-restricties. We begrijpen de positie van de Veiligheidsregio’s. En wij gaan gehoor geven aan hun oproep. Dat is onze verantwoordelijkheid. Wij instrueren onze medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs. En wij verwachten dat iedere onduidelijkheid over transport hiermee is weggenomen. Het betreft hier duizenden medewerkers en tientallen transportbewegingen. 100% garantie op een foutloze start morgen bestaat niet. Maar wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken.”