Stikstofbehoefte voor industrie blijft onduidelijk
Provincie Gelderland is de enige provincie die een termijn heeft gesteld aan bedrijven die nog niet over een goede natuurbeschermingswetvergunning om dat te regelen voor 1 september. Bij de start van de maand april lagen er 914 openstaande aanvragen Wnb. Er zijn in april 100 nieuwe aanvragen binnengekomen en 31 definitieve besluiten opgeleverd. Daarmee komt de stand op 1 mei uit op 983 openstaande aanvragen. Van de definitieve besluiten is nog onzeker of die vergunningen stand houden, want die zitten of gaan nu de procedure in van inspraak en bezwaar.
Meer aanvragen
Het aantal aanvragen ligt daarmee 2,5 keer hoger dan voor het afschieten van de PAS. Provincie Gelderland had voor de PAS-uitspraak tussen de 300 en 400 vergunningsaanvragen in behandeling. Dat het nu veel meer is komt volgens de woordvoerder van de provincie doordat het een jaar heeft stil gelegen. Maar ook doordat vergunningen vernietigd zijn en opnieuw aangevraagd moeten worden. Daarnaast beschikte een deel van de industrie nog niet over een vergunning of niet over een goede, waardoor er ook meer aanvragen zijn.
Verder zijn er in april 51 ontwerpbesluiten opgeleverd. Daarnaast zijn er 305 aanvragen in behandeling bij vergunningverlening. Voor 233 aanvragen is een verzoek tot aanvulling gedaan en ligt de bal bij de initiatiefnemer.
Industriebehoefte onbekend
Het aantal industriële bedrijven dat niet beschikte over een goede vergunning, waarvoor de provincie de verantwoordelijkheid draagt, bedroeg in december 2019 88. Begin mei was dat teruggelopen naar 74. Dat betekent dat 14 bedrijven inmiddels wel over een goede vergunning beschikken. Volgens de woordvoerder zijn voor deze groep bedrijven verschillende oplossingen gevonden. „Soms zat er genoeg ruimte in de vergunning en is er geen extra stikstofruimte nodig. Soms kan er met intern salderen iets opgelost worden of is er in het bedrijfsproces gestuurd op minder uitstoot.”
In hoeverre dat ook kan met de 74 bedrijven die nu nog over zijn, weet de woordvoerder niet. Het gaat wel om de meer complexe gevallen en grotere bedrijven zoals afvalverbranders. Hoeveel stikstofruimte die bedrijven nodig hebben, kan de provincie ook niet inschatten. „Het ligt er aan hoe de vergunning nu in elkaar steekt en wat het referentiejaar is waar ze op terugvallen. Of ze technische maatregelen kunnen nemen, maar ook waar ze liggen ten opzichte van Natura 2000-gebieden. Maar de stikstofruimte die deze bedrijven nodig hebben zal beperkt zijn ten opzichte van wat er nodig is voor woningbouw en wegen.”
Gemeenten en PAS-melders
Naast de industriële bedrijven waar de provincie verantwoordelijkheid draagt, zijn er ook nog industriële bedrijven die de gemeenten als bevoegd gezag hebben. Het zicht op die bedrijven als het gaat om adequate vergunningen ontbreekt.
Uit de cijfers blijkt verder dat er nu 67 agrarische bedrijven zijn in Gelderland die een melding hebben gedaan onder de oude wetgeving.