Aantal varkens in Nederland daalt met 900.000 dankzij subsidie
In totaal schreven 502 varkenshouders zich in voor de subsidieregeling. Daarvan komen er 407 in aanmerking. Voor de regeling is in totaal 455 miljoen euro beschikbaar.
Van degenen die geen gebruik kunnen maken van de regeling, voldeden er 40 niet aan de drempelwaarde. Nog eens 40 voldeden niet aan het Besluit emissiearme huisvesting, 3 varkenshouders voldeden niet aan de vijfjaarseis en 2 hadden een onvolledige aanvraag ingediend. Tien varkenshouders trokken hun aanvraag in.
De meeste aanvragers hebben een vleesvarkensbedrijf (176). Daarnaast dienden 133 vermeerderingsbedrijven een aanvraag in. Tachtig indieners hebben een gesloten bedrijf en 18 een anders type varkensbedrijf.
Start
Inmiddels hebben de eerste varkenshouders een subsidiebeschikking ontvangen, schrijft minister Schouten aan de Tweede Kamer. Daarmee kunnen de varkenshouders een start maken met de feitelijke beëindiging van hun bedrijfslocatie. De volgorde waarin varkenshouders een subsidiebeschikking ontvangen, wordt bepaald door de rangschikking op basis van de geurscore. De varkenshouderijlocaties met de hoogste geurscore komen als eerste in aanmerking voor een subsidiebeschikking.
In totaal 124 varkenshouderijlocaties met de hoogste geurscore kunnen op korte termijn worden beschikt. Het streven is om uiterlijk in de loop van juli 2020 op alle 407 aanvragen die daarvoor in aanmerking komen positief te hebben.
Geurhinder
Doel van de Srv is het beëindigen van de geurhinder die wordt veroorzaakt door varkenshouderijlocaties. Dat doel wordt volgens Schouten bereikt op het moment dat alle dieren en mest zijn afgevoerd, uiterlijk 8 maanden na het verstrekken van de subsidiebeschikking. Dat is tevens het moment dat niet langer sprake is van stikstofemissie en -depositie op stikstofgevoelige N2000-gebieden. Het effect op individuele N2000-gebieden is afhankelijk van de exacte locatie van de varkenshouderijlocaties die beëindigd worden en het moment waarop deze beëindiging definitief is. Lopende het uitvoeringstraject zal de voortgang gemonitord worden.
Provincies en gemeenten
Varkenshouders die wel wilden stoppen, maar net onvoldoende geuroverlast veroorzaken om in aanmerking te komen voor de subsidie, kunnen nog hulp krijgen buiten de Srv om, stelt Schouten. Zij is met de betrokken provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) overeengekomen om met maatwerk te bezien of en hoe deze aanmelders gefaciliteerd kunnen worden bij het stoppen met hun bedrijfslocatie. „Regionale verschillen in beleid door bevoegd gezag zullen de maatwerkaanpak uiteraard beïnvloeden. Provincies treden in overleg met betreffende gemeenten, waar deze gevallen zich voordoen", aldus de minister.