Schouten: Nertsenhouders niet verplicht om te stoppen na ruiming
Om die reden vroegen Kamerleden van verschillende partijen tijdens een debat met de minister om te kijken naar de mogelijkheden om het houden van nertsen per direct te stoppen. Volgens Schouten is dat geen haalbare kaart, omdat er destijds een overgangsperiode is afgesproken om nertsenboeren de kans te geven alvast plannen te maken voor na 2023.
Tijdens het debat van woensdag ging het over het ruimen van nertsenhouderijen, intussen zijn er bij 13 bedrijven besmette dieren aangetroffen. Nertsen kunnen de ziekte Covid-19 overdragen op mensen. Er werd daarom besloten om besmette bedrijven te ruimen. Ook geldt er een vervoersverbod voor nertsen.
Nertsenhouders krijgen een vastgestelde vergoeding voor de ruiming op basis van de marktwaarde. Kamerleden hadden daar vragen over. Schouten beloofde de kamer om de onafhankelijke gegevens van de Wageningen Universiteit die de overheid gebruikt beschikbaar te stellen. Ook wordt de vergoeding meegenomen tijdens een eventuele vervroegde stoppersregeling, zodat vergoedingen niet te hoog opstapelen.
Compensatie
Partijen uit de Tweede Kamer zien nertsenhouders het liefste stoppen. Over de compensatie die de houders daarvoor moeten krijgen, is onenigheid. Tjeerd de Groot (D66), Frank Futselaar (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) willen dat er rekening wordt gehouden met dat andere beroepsgroepen die zijn gesloten vanwege de coronacrisis ook geen volledige vergoeding krijgen of hebben gekregen. De Groot: ,,Overal hangen de vlaggen half stok, maar bij de nertsenhouders gaan de vlaggen juist uit."
Andere Kamerleden hadden begrip voor de lastige situatie waar de nertsenhouders zich momenteel in bevinden en vroegen Schouten en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), ook aanwezig bij het debat om daar rekening mee te houden. Carla Dik-Faber (ChristenUnie): ,,Kinderen van nertsenhouders worden op school geweerd, een onwenselijke situatie."
Een deel van de aanwezige partijen vroeg zich af waarom het nog relatief lang heeft geduurd voordat er tot ruiming overgegaan werd. Schouten tijdens het debat: ,,Ruimen is een verstrekkende bevoegdheid, we hebben eerst andere maatregelen onderzocht, ook om zo sterk mogelijk te staan bij de rechter."
Reservoir
Dierenactivisten spanden een rechtszaak aan, maar de rechter was het eens met het kabinet dat ruimen noodzakelijk was. Besmette nertsenbedrijven kunnen een besmettingsreservoir gaan vormen, wat gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid, was de conclusie.
De verwachting is dat nertsenhouderijen die nu geruimd worden, in ieder geval volgend jaar nog leeg blijven. De stallen worden ontsmet en blijven daarna drie maanden dicht. Ook kunnen er geen nieuwe nertsen worden aangevoerd door het vervoersverbod. Dat legde Schouten uit naar aanleiding van vragen van De Groot.
Onderzoek naar varkens
Kamerleden hadden tijdens het debat ook vragen over de besmettingsgevaren bij andere dieren. Er loopt al een onderzoek naar wilde katten rond nertsenfokkerijen. Schouten zei in de plenaire zaal in Den Haag dat er intussen ook een onderzoek loopt naar het coronavirus in de varkenshouderij. Ze wil daarmee het zekere voor het onzekere nemen.
CDA en GroenLinks: stop nertsenfokkerijen snel
Opvallend was dat CDA en GroenLinks tijdens het debat samen een motie indiende om nertsenfokkerijen - met een compensatie voor nertsenhouders - dit jaar nog te beƫindigen. Jaco Geurts (CDA) noemde de motie die hij samen indiende met Laura Bromet (GL) legendarich. samenwerking tussen de twee parijen ligt normaal niet voor de hand. VVD'er Helma Lodders gaf al aan de motie te gaan steunen.