LTO Noord: ‘Koersnotitie Toekomst voor de Gelderse boer van provincie is ambitieus’
„Ambitieus, maar ook positief”, zegt Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost over de ambities van de provincie. „Wat ik vooral goed vind, is dat de provincie nadrukkelijk stelt dat het samen moet gebeuren. Dus alle partners die een rol hebben, hebben ook een verantwoordelijkheid.”
Wet- en regelgeving
Een van de pijlers waar de provincie zich op wil richten is het ontwikkelen van duurzame verdienmodellen. Gelderland wil bijvoorbeeld werk maken van fair-pricing en de positie van de boer binnen de keten verbeteren door met grote ketenpartijen in gesprek te gaan. Volgens Haarman is die ambitie haalbaar, maar zit daar juist ook een grote uitdaging. „Als er geen goed verdienmodel is, is geen enkele ondernemer bereid om bepaalde veranderingen aan te brengen omdat hij daar simpelweg de ruimte niet voor heeft. Daarom vind ik het van belang dat, en dat zie ik ook de koersnotie terug, iedereen hiervoor verantwoordelijkheid draagt en niet alleen de boer.”
Een duurzaam verdienmodel is niet alleen een kwestie van het generen van meer opbrengst, vindt Haarman. „Een goed verdienmodel zit hem er ook in dat er minder kosten gemaakt hoeven te worden. Wij lopen in Nederland voorop met allerlei wetten en regels, kijk daar eens kritisch naar. Probeer mogelijkheden te bieden om de kosten te drukken door minder wet- en regelgeving of ervoor te zorgen dat wet- en regelgeving beter op elkaar is afgestemd.” De provincie zou volgens de voorzitter bijvoorbeeld aanpassingen kunnen doen in het pachtbeleid om kosten te drukken. „Laat boeren wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen daar waardering voor krijgen in de vorm van een voordeel in de pachtprijs”, stelt hij voor.
Zekerheid
Voor het toekomstperspectief dat provincie Gelderland voor de agrarische sector voor ogen heeft, is een stabiel langetermijnbeleid essentieel, staat in de koersnotitie. ‘Alleen dan kunnen boeren investeringsbeslissingen nemen die aansluiten bij afschrijvingstermijnen en herstellen we het vertrouwen’, aldus de provincie. Haarman kan zich hierin vinden. „Voor elke ondernemer geldt dat hij langjarige zekerheid wil.”
Maar welke knoppen heeft de provincie om aan te draaien? „Natuurlijk valt of staat het met het Europese en Haagse beleid maar daar kunnen provincies, als ze gezamenlijk optreden middels het IPO, ook op sturen”, zegt Haarman. „En de provincie is bevoegd gezag als het gaat om vergunningverlening en natuurbeheer.”
Haarman vervolgt: „De agrarische sector is voor provincie Gelderland van cruciaal belang. Leefbaarheid van het platteland en natuuronderhoud vallen of staan met gezonde agrarische bedrijven in de omgeving. Het moet aantrekkelijk blijven om boer te worden. Er zijn genoeg jongeren die het wel willen maar door allerlei onzekerheden en immense kosten en wet- en regelgeving het gewoon niet aandurven. Want we moeten daar niet te licht over denken; als we zien hoeveel boeren er elke dag stoppen en hoe weinig bedrijfsopvolgers er zijn, dan is dat een heel slecht scenario naar de toekomst toe als we het tij niet weten te keren.”
Gesprek
De koersnotitie ‘Toekomst voor de Gelderse boer’ is vastgesteld door de Gedeputeerde Staten van Gelderland. Zij gaan met Provinciale Staten en de sector in gesprek voor wat er nodig is voor een economisch en ecologisch duurzame landbouw.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Bram Teeuwsen