Gps-systemen gestolen bij loonbedrijf Kievit uit Deil
Dirk Kievit van loonbedrijf Kievit spreekt van een „georganiseerde misdaadbende”. Kievit: „Ze wisten precies wat ze moesten hebben. Ze hebben de stekkers van de apparatuur losgemaakt maar er is ook bedrading losgeknipt. De schade is enorm.” Volgens hem heeft de politie forensisch onderzoek gedaan. „Ze doen echt hun best. Maar die bende wist precies hoe ze te werk moesten gaan.” De machines waaruit de apparatuur is gestolen, stonden op het terrein van het loonbedrijf. Kievit: „Ik woon bij het bedrijf, maar ik heb niks gehoord.”
Schade
De loonwerker verbaast zich erover dat de bedieningsterminal van de Vervaet is meegenomen. „Die worden in een relatief niet-gangbare oplage geproduceerd, dus waar die voor gebruikt gaat worden is mij een raadsel.” Ondanks de diefstal, kunnen de werkzaamheden van het loonbedrijf deze week wel doorgaan. „Maar het is wel lastig. De gestolen systemen moeten worden vervangen. Als het goed is komt deze week het nieuwe bedieningspaneel voor de Vervaet.”
Kievit gaat niet in op hoe groot de schade voor het bedrijf precies is. „In ieder geval veel”, zegt hij. „De kosten voor een compleet gps-systeem liggen rond de 20.000 euro, dus reken maar uit.” Dit is de eerste keer dat het bedrijf van Kievit te maken heeft met diefstal van apparatuur. „Wij zetten heel bewust weinig op Facebook of andere social media over de apparatuur die wij bezitten. Maar desondanks zijn we toch slachtoffer geworden.”
Traceren
Het loonbedrijf uit Deil roept via Facebook mensen op zich te melden met de gouden tip. „Ik wil de apparatuur graag terug. Wie ervoor zorgt dat ik mijn apparatuur terugkrijg, krijgt van mij 5.000 euro.” Volgens Kievit is het echter maar de vraag of hij de gestolen spullen ooit terug ziet. „Daar zijn zeker wel zorgen over.” De loonwerker zit met vragen over de traceerbaarheid van de systemen. „Waarom zorgen fabrikanten en leveranciers er niet voor dat dit soort apparatuur beter te traceren is of onbruikbaar wordt gemaakt bij diefstal? De systemen zullen toch ooit weer ergens gebruikt gaan worden, je kan ze immers niet omsmelten tot oud ijzer. Ze moeten daar echt een oplossing voor zoeken”, vindt hij.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Loonbedrijf Kievit