Helft boeren in Vechtdal ziet inkomen gemiddeld 28,5 procent dalen door corona

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de drie gemeenten door MarketingOost en Stichting Stimuland in samenwerking met het Ondernemershuis voor het Vechtdal. Er werden vragen gesteld aan 1.709 agrarische ondernemers, evenredig verdeeld over de drie gemeenten. Volgens de opstellers geven de resultaten een goed beeld van de gevolgen van de coronamaatregelen voor de agrarische sector in het gebied. Ook biedt het handvatten voor hulp en ondersteuning aan de getroffen ondernemers.
Dierenwelzijn
Op de lange termijn verwachten veel ondernemers dat de opbrengsten van hun producten verder dalen. Bedrijven met nevenactiviteiten zijn bezorgd over hoe ze hun activiteiten moeten vormgeving in de 1,5 metersamenleving.
Door de verminderde opbrengst worden grote investeringen gericht op verduurzaming uitgesteld zoals bijvoorbeeld aanschaf van zonnepanelen, investeringen in dierenwelzijn en saneren van asbestdaken. Bijna 80 procent van de agrarische ondernemers in het Vechtdal maakt zich grote zorgen over tegenstrijdige maatregelen, regelgeving en de stikstofcrisis.
Aanbeveling
De belangrijkste aanbeveling van Stimuland richting de drie gemeenten is dat er bij nieuw beleid voor de landbouw op het gebied van duurzaamheid, rekening wordt gehouden met de beperkte investeringsruimte nu de omzet zo sterk daalt. Het advies is om op de korte termijn al actief te kijken naar de mogelijkheden om (tijdelijk) gemeentelijke heffingen te verlagen, uitstel van betaling te verlenen of een grotere spreiding in de betaling van de lokale heffingen mogelijk te maken.
Wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen, ook namens de wethouders Alwin te Rietstap van Hardenberg en André Schuurman van Dalfsen: „Als gemeenten in het Vechtdal wilden we weten hoe onze agrarische ondernemers er voor staan. Dit onderzoek heeft een duidelijk beeld opgeleverd. We gaan graag in gesprek met de sector over hoe we ondernemers kunnen helpen te herstellen van deze crisis. Overigens kunnen agrarische ondernemers ook nu al bij ons terecht. In de gemeenten zijn erfcoaches actief. Maar ook het Ondernemershuis voor het Vechtdal of het platform Boer & Toekomst helpen graag bij vragen over bijvoorbeeld de 1,5 meterrichtlijnen of het aanvragen van hulp bij bijvoorbeeld sociale (gezins)problemen. Je hoeft dit echt niet alleen te doen.”
De resultaten van het onderzoek worden later deze maand door de drie gemeenten ook aan de provincie Overijssel aangeboden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Agrio