Fotoserie: Boerenactie bij rechtbank Arnhem voor zwaardere straffen voor dierenactivisten (+video)
De boeren willen met de actie niet alleen aandacht vragen voor hoe er in Nederland omgegaan wordt met dierenactivisme, maar ze willen ook hun steun betuigen aan collega-veehouder Henk Oonk. De konijnenhouder uit Vragender (GD) kreeg in oktober vorig jaar ongewenst bezoek van twee dierenrechtenactivisten. Oonk schreef naar aanleiding van de inbraak en de opgelegde straffen een brief aan de officier van justitie waarin hij beschrijft wat dit met hem en zijn familie doet. Die brief mocht de konijnenhouder vrijdagmiddag toelichten aan de rechter.
Geëmotioneerd
Even na half drie vanmiddag verliet een geëmotioneerde Oonk de rechtbank. Hij sprak daarna de toegestroomde menigte toe en bedankte hen (zie ook de video onder aan dit bericht).
„Helaas mochten er door de corona niet veel trekkers komen maar ik denk dat we hiermee toch wel de aandacht van Den Haag hebben getrokken. Nu maar hopen dat ze er wat mee doen. Want van de brieven die we drie weken geleden hebben verstuurd naar aanleiding van de brand bij de eendenslachterij in Ermelo hebben we nog niet eens een ontvangstbevesting gekregen. Het leeft blijkbaar niet. Er moeten eerst doden vallen, dan pas is Nederland in rep en roer.”
Oonk is even stil. „De raadsheren en de advocaat-generaal hebben mijn bezwaren serieus genomen en er volgt binnen zes weken uitspraak. Het bezwaar wordt zelfs door drie rechters bekeken.”
De konijnenhouder vertelt dat hij er een positief gevoel aan over heeft gehouden dat hij zijn bezwaar kon toelichten. „Ze gaan de brief serieus bekijken. Vooral het punt wat het met ons, maar met ook andere boeren doet. Dat we ons niet meer veilig voelen.” Oonk zegt dat hij het belangrijk vindt dat de rechtsstaat niet alleen boeren beschermt, maar ook dierenactivisten. „Dat heb ik daarstraks ook gezegd. De rechtsstaat moet ons beiden beschermen. Want dit gaat een keer escaleren.”
Hart onder de riem
Jos Bolk, een van de organisatoren van de actie, kijkt tevreden terug. „De actie verliep zoals gepland. We wilden vooral geen grote bijeenkomst. Je hoeft niet met vijfhonderd man te zijn om de boodschap over te brengen. En we wilden geen overlast veroorzaken want we zitten natuurlijk nog steeds in coronatijd, dus daar moet ook rekening mee gehouden worden. We waren met zo'n veertig boeren en we hebben een statement kunnen maken.” Hij voegt toe: „En we waren hier natuurlijk om Henk Oonk te steunen. Als je zag hoe emotioneel hij werd, dan weet je dat je je collega echt een hart onder de riem hebt gestoken.”
Er waren in Arnhem ook een paar tegendemonstranten aanwezig, maar zij hadden de demonstratie niet aangemeld. Toen de politie daarom vroeg of ze wilden vertrekken, gaven ze daar gehoor aan. Edo Belgers was een van hen. Hij gaf aan dat hij openstond voor een gesprek met de boeren. ,,Wij staan hier om steun te betuigen aan dierenactivisten die misstanden in stallen aan de kaak stellen. Ik keur huisvredebreuk goed als er duidelijke misstanden zijn. Als er een hond in een te hete auto zit, heb je ook het recht om die te redden."
Onveilig op eigen erf
Linda Janssen was namens de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) aanwezig in Arnhem. „We willen hiermee onze steun betuigen aan de konijnenhouder die zijn nek uitsteekt voor heel veehoudend Nederland. We zijn niet op zoek gegaan naar grote aantallen mensen; we vinden het vooral belangrijk dat we hier met alle sectoren zijn en we hebben natuurlijk ook te maken met de coronamaatregelen.”
Volgens Janssen is het hard nodig dat er zwaardere straffen komen. „Het gaat van kwaad tot erger. Het is begonnen met Boxtel, waar de mensen die in de stal hebben gezeten een boete hebben gekregen van 600 euro. Dat is natuurlijk een lachertje. Bij de konijnenhouder die nu in de rechtbank is, zijn activisten Erwin Vermeulen en Peter Janssen op heterdaad betrapt in de stal en die komen weg met 200 euro boete. Die betalen en ze gaan weer lachend verder. Zo worden sectoren gewoon kapot gemaakt.”
Welke straf is dan volgens Janssen wel passend? „Als ik zelf mag kiezen dan moet het in ieder geval een straf zijn die ze ervan weerhoudt om het weer te doen.” Ze benadrukt dat boeren zich niet meer veilig voelen op hun eigen erf. „Dat is toch bizar? Dat je je als boer niet meer veilig kunt voelen op je eigen erf. En boeren voelen zich niet gesteund door de politiek; het politieke klimaat wakkert dit soort acties eigenlijk alleen maar aan in plaats van deze te ontmoedigen. De overheid moet ervoor zorgen dat deze mensen zwaarder gestraft worden.”
Onacceptabel
Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders stelt dat boeren steeds meer onder druk komen te staan. „Door allerlei mensen en groeperingen worden er leugens en laster verspreid over boeren waar ze bijna geen beeld meer tegenover kunnen zetten”, stelt ze. „Ik vind dat mensen vrij ver gaan in hun gedachtegang om de veehouderij aan banden te leggen. Want dat is wat hierachter zit. Dat we allemaal geen dierlijke eiwitten meer moeten eten.”
„Het is toch onacceptabel dat boerengezinnen worden bedreigd, geïntimideerd en dat er 's nachts wordt ingebroken in stallen. Ik hoor geluiden dat boeren ’s nachts slechts slapen of zelfs hun kinderen niet alleen naar school durven laten fietsen”, vervolgt ze. De Haan stelt dat boeren zich niet beschermd voelen door de overheid. Ze zou graag zien dat de politiek veel meer haar afkeur uitspreekt tegen bovengenoemde praktijken.
Schandalig
Melkveehouder Jeroen van Maanen kwam ook naar Arnhem. Wat Oonk is overkomen, kan volgens hem iedere boer in Nederland overkomen. „Dat is al erg genoeg, maar dat je dan ook nog niet gesteund wordt door justitie is schandalig. Voor een boer is het nogal een vergrijp; ze dringen gewoon je toko binnen. Dat zouden wij eens moeten doen bij een dierenactivist. En het is niet alleen inbraak hè, het is ook nog een vorm van kritiek op je manier van produceren en je hele leefwijze.”
Statement
Er kwamen in totaal zo'n veertig boeren naar Arnhem. Een daarvan was geitenhouder Nelleke Hamoen uit Barchem (GD). „Bij buren van ons zijn vier keer de dieren losgelaten en is er brand gesticht”, vertelt ze. „De eerste keer werden er 3.000 nertsen losgelaten, die hebben het niet overleefd. Dat maakte veel indruk. Je weet dat ze je 's nachts in de gaten houden. We zijn er alert op. Ik slaap goed, maar ga er wel uit om een ronde te rijden.” Ze is niet te spreken over de boete die een van de dierenactivisten in de zaak van Oonk opgelegd heeft gekregen. „Tweehonderd euro is niks” vindt ze.
Een groep boeren uit Klarenbeek (die liever anoniem wil blijven) vertelt: „We zijn hier omdat het eens klaar moet zijn. Als de dierenactivisten wegkomen met een boete van 200 euro, moeten we onszelf maar beschermen. We hebben daarvoor een appgroep. Als er ergens wordt ingebroken staan er zo'n honderd man. En dan hebben wij het straks gedaan, want dan schrijft de media dat er boeren zijn opgepakt terwijl de inbrekers de fout in gaan. We pikken dat niet langer.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Guus Daamen