Eerste resultaten VKA: daling ruw eiwit maar wel hogere ammoniakemissie
Voor de eerste analyse zijn de resultaten van 2018 en 2019 met elkaar vergeleken door specialisten van De Marke. Deze eerste analyse laat onder meer zien dat op de bedrijven in 2019 het ruw eiwitgehalte in het rantsoen daalde met 8 procent ten opzichte van 2018 naar 179 gram per kilogram. Dit terwijl er minder maïs in het rantsoen was opgenomen, de graskuil een hoger ruw eiwitgehalte had en er meer werd beweid. „Deze cijfers laten zien dat boeren echt hebben gestuurd op een daling van het ruw eiwitgehalte in krachtvoer”, zegt Fleur Brinke, manager van VKA.
Beweidingsuren
Het aantal beweidingsuren steeg in 2019 naar 741 uur, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2018. „Meer beweiding is aan de ene kant goed voor de ammoniakemissie omdat de mest en urine niet bij elkaar komt, maar over het algemeen bevat weidegras wel weer meer eiwit”, legt Brinke uit. „In het totale rantsoen zou daar dan op gestuurd kunnen worden. Daar zien wij nog wel kansen.”
Stijging ammoniakemissie
Ondanks dat het ruw eiwit in het krachtvoer daalde, nam de totale ammoniakemissie in 2019 per bedrijf wel toe. De emissie per hectare nam daarentegen met 0,5 procent af door een stijging in het areaal. „Dat laat zien dat de deelnemende bedrijven extensiever zijn geworden”, aldus Brinke.
Naar welke factoren verantwoordelijk zijn voor de stijging van de ammoniakemissie per bedrijf, wordt de komende tijd verder onderzoek gedaan. „Niet alles staat in KringloopWijzer”, zegt Brinke. Op basis van de cijfers uit de KringloopWijzer die zijn geanalyseerd, kan ze al wel zeggen dat de verhouding melkvee-jongvee op de bedrijven een rol speelt bij de toename van de ammoniakemissie. Er werd gemiddeld minder jongvee op de bedrijven gehouden maar er kwamen wel meer melkkoeien bij. „Uiteindelijk hebben die een veel hogere eiwitopname en het eiwitgehalte in de melk bleef gelijk.” Ze vervolgt. „We kunnen zien dat dit een van de oorzaken is van een verhoogde emissie, maar aan de andere kant hangt het er ook vanaf waar je ammoniakemissie op uitdrukt. Als je deze uitdrukt op hectare, dan zien we juist een lichte daling.”
Droogte
De droogte van afgelopen jaren zou bijvoorbeeld volgens Brinke ook een rol kunnen spelen in de toename van de ammoniakemissie per bedrijf. „Door de droogte zijn er minder zomerkuilen gemaakt en voorjaars- en herfstkuilen bevatten over het algemeen een hoger ruw eiwitgehalte dan zomerkuilen. Maar of de droogte een rol speelt en hoe, moet verder worden uitgezocht.” Het is de bedoeling dat alle resultaten dit najaar worden teruggekoppeld aan leden van VKA.
VKA
Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers wil de regio Achterhoek en Liemers verduurzamen. Hiervoor werken meer dan 300 leden en de partners LTO Noord, ForFarmers, FrieslandCampina, Rabobank, Waterschap Rijn en IJsel, Vitens, Provincie Gelderland, 8RHK ambassadeurs, Countus en Eurofins Agro samen.