Geen externe saldering in Gelderland, wel 30 miljoen euro voor verduurzaming kalversector
De provincie vindt het belangrijk dat er een toekomst blijft voor Gelderse boeren, stelt ze in een bericht, en zet daarom in op de ontwikkeling van een duurzame, natuurinclusieve landbouw. Daarom gaat ze met boeren in gesprek over de toekomst van het bedrijf en mogelijkheden om duurzamer te worden.
Zoals bijvoorbeeld de kalversector. De coronacrisis heeft een aantal bedrijven in de sector in zwaar weer gebracht. Het Rijk springt daarop in met een beëindigingsregeling voor veehouderijen met productierechten, maar de kalversector hoort daar niet bij. De provincie wil daarom keukentafelgesprekken voeren met de kalverhoudders om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor innovatie, het vinden van andere verdienmodellen, bedrijfsverplaatsing of eventueel -beëindiging. Ze heeft daarvoor dertig miljoen euro uitgetrokken; tien miljoen euro voor innovatie en twintig miljoen voor verplaatsing of beëindiging van een bedrijf.
Stikstof meten
Ook investeert de provincie in stikstofmetingen. Op een aantal proeflocaties bij varkenshouderijen en papierfabrieken plaatst ze sensoren die stikstofmeten. Hiermee kan de ondernemer op elk moment de stikstofuitstoot van zijn bedrijf en de effecten van maatregelen daarvoor meten.
Geen externe saldering
De provincie heeft ook besloten om externe saldering voorlopig niet toe te staan. „Steeds meer initiatiefnemers, ook buiten Gelderland, willen stikstofruimte op de Veluwe kopen“, schrijft de provincie. „We maken ons daarover zorgen, want dat kan leiden tot ongewenste leegstand, verloedering van het landschap, onvoldoende ontwikkelingsruimte voor boeren en een oneerlijke verdeling van stikstofruimte.“ De provincie wil extern salderen niet toestaan voordat dit is opgelost.