Fotoserie: Onderzaai in Winterswijk-Huppel
„De machine schoffelt het onkruid op het perceel en werkt tegelijk het graszaad onder. In dezelfde werkgang wordt, waar nodig, ook kunstmest gestrooid”, legt Jelte Jentink, planner bij loonbedrijf Huiskamp, uit. „Op deze manier spaar je een deel van de onkruidbestrijding uit en wordt er efficiënter omgegaan met kunstmest en is er minder uitspoeling. Vroeger werd tijdens het maïs zaaien de kunstmest erbij gedaan, maar maïs heeft pas rond juni kunstmest nodig, als het hard begint te groeien.”
Rijenstrooier
Voor de onderzaai werkt het bedrijf ook met een rijenstrooier. „Die strooit het graszaad tussen de rijen, maar werkt het vervolgens niet onder. De kans van slagen is waarschijnlijk iets minder, maar het gaat wel veel sneller”, zegt Jentink. De klant bepaalt welke machine het loonbedrijf gebruikt voor de onderzaai.
Concurrent
De ervaring van Jentink is dat het Italiaanse raaigras er meestal binnen een week of twee drie na het zaaien een klein beetje op staat. „Voordat het echt goed gaat groeien, is de maïs vaak al dichtgegroeid en krijgt het gras geen zonlicht meer en dat vertraagt de groei. Zodra de maïs eraf is, begint het echt goed te groeien. Dat is ook het idee erachter, anders vormt het Italiaanse raai een concurrent van de maïs en dat is natuurlijk niet de bedoeling.”
De maïs in de omgeving van Winterswijk-Huppel staat er goed op, constateert Jentink. „Vorige week hebben we hier heel veel water gehad, dat heeft de maïs goed gedaan.” Loonbedrijf Huiskamp zaait deze week de laatste percelen onder. Het betreft vooral percelen die vorige week te nat waren vanwege de grote hoeveelheid regen die is gevallen.