Oversteekplaats Rha voorbeeld voor weiders
Fotoserie: Melkkoeien steken zelf over
De roosters aan weerszijden van de oversteek in de weg zorgen ervoor dat de momenteel 107 melkkoeien van Wigman recht oversteken. Via de selectiepoort gaat het over een kavelpad naar de 50 hectare aan de andere kant van de doorgaande weg.
Medewerking gemeente
Voor het mogelijk maken van de koeienoversteekplaats hadden Wigman (44) en Reulink (40) de gemeente nodig; „Gemeente Bronckhorst was enthousiast. Dat betekende echter niet dat het allemaal vanzelf ging, want we vielen met ons plan wel buiten de gebaande paden. De oversteekplaats paste niet in een vakje, zo moesten we bijvoorbeeld vier keer overleggen wat betreft de verkeersborden. Omdat de gemeente en wij hier veel van hebben geleerd, kunnen andere gemeentes dan ook contact opnemen met de gemeente Bronckhorst.” Wat dat betreft wil Wigman niets liever dan dat andere boeren hier hun voordeel mee kunnen doen. „Ondanks het enthousiasme duurde het proces bij ons namelijk toch een jaar.” Ook al heeft Wigman alle ideeën en oplossingen op een zilveren dienblaadje aangereikt, bij de gemeente kost het tijd omdat het allemaal nieuw was voor hen. „De koeien hebben trouwens altijd voorrang. En de gemeente is verantwoordelijk en aansprakelijk voor dat stukje van de weg.”
Verkeersveiligheid omhoog
Wigman en Reulink willen vooral andere boeren inspireren om hun koeien zo veel mogelijk de vrijheid te geven naar buiten te kunnen. „Weiden is het mooiste wat er is voor het welzijn van het dier, en dan vooral de combinatie met de vrijheid die de koeien bij ons hebben. Hun natuurlijke behoeftes als een wandeling en het opdoen van prikkels, vinden wij belangrijk voor de dieren. We adviseren boeren en ze mogen allemaal komen kijken. Maar we hebben ook een kaart waarop zichtbaar is waar onze roosterverkoper, die de roosters in de weg heeft geleverd, nog meer een oversteekplaats heeft aangelegd. Zo hoeft niet iedere melkveehouder helemaal naar ons toe te komen om de oversteek te zien.” De verkeersveiligheid is er volgens Reulink flink op vooruitgegaan, nu de hele kudde koeien niet meer met een touwtje hoeft te worden overgezet.
Weidegang en melkrobots
„De koeien zijn er minstens twee keer per dag uit, waarmee ook de hitte in de oude stal weer even verdwijnt. Ze kunnen naar believen heen en weer, dus ja, weidegang en robotmelken gaan prima samen.” En de koeien hebben dus meer vrijheid; ze bepalen hun eigen tempo naar hun eigen behoeftes. Reulink ziet alleen maar voordelen. Wigman kan het beamen: „Ik wil graag dat alle boeren zien hoe fijn dit werkt. Eigenlijk doen we alles om collegaboeren te motiveren de dieren meer te laten weiden.”
Lees in de Vee & Gewas die op 18 juli verschijnt het hele verhaal over de weiders met de oversteek. Vraag hier een proefnummer aan.
Vergeet niet de live-uitzending van Agrio. Vanavond, over 'Weidegang en robotmelken'. Aanmelden kan hier.