Johan Vollenbroek: 'Boerenprotest in Nijmegen was geen intimidatie'
Hoe vond u de dialoog met de boeren dinsdag gaan?
„De boeren hadden die brief die ze hebben geschreven ook per post kunnen sturen, maar ik vond het een goed gesprek. Premier Rutte, minister Schouten en ik hebben al eerder een gesprek met Farmers Defence Force (FDF) aangeboden in Kootwijkerzand, maar toen kwamen ze niet opdagen.”
Rob Jetten van D66 noemde het optreden van de boeren via Twitter ‘onacceptabele intimidatie’. Heeft u dat ook zo ervaren?
„Nee hoor, ik heb dat niet als intimidatie ervaren. Ik kom zelf ook uit de Achterhoek en ik begrijp de zorgen. De boeren moeten een goede prijs voor hun producten krijgen, daar ben ik het mee eens. Ze krijgen nu een te lage melkprijs en liggen aan een subsidie-infuus.”
Heeft u nog een vervolgafspraak gemaakt?
„Jazeker, we hebben afgesproken dat we binnenkort weer een keer bij elkaar komen, maar we weten nog niet wanneer precies. Daar zal sowieso iemand van de landelijke FDF-afdeling bij zijn. Verder moeten we nog even kijken welke partijen er aansluiten.”
Hoe kijkt u in het algemeen naar de boerenprotesten?
„Ze hebben uiteraard het recht om te demonstreren, maar ik denk dat het met trekkers crossen door Groningen en Drenthe weinig zoden aan de dijk zet. Ze moeten in Brussel zijn om wat voor elkaar te krijgen. Ze protesteren overigens nu tegen de nieuwe voermaatregel en dat begrijp ik wel, want daar zien wij ook weinig heil in. Het is een fopspeen.”
PAS-melders
„De rechtbank wast eigenlijk de oren van minister Schouten", vindt Vollenbroek, nadat de rechter zijn organisatie gelijk gaf in de zaak over de PAS-melders.
Hoe kijkt u naar die uitspraak?
„Ik heb zelden zo’n duidelijke uitspraak meegemaakt. De minister klaagt dat ze niet welkom is voor een werkbezoek in Zeeland en ondertussen pleegt ze rechtsobstructie (in strijd zijn met de wet, BL.) door de adressen niet openbaar te maken.”
LTO Nederland zegt dat door de openbaarmaking de persoonlijke levenssfeer van de boer wordt geschonden. Ook dinsdagavond gaven de boeren dat bij u aan. Hoe kijkt u daar naar?
„Dat is echt flauwekul.”
Hoezo?
„Wij hebben nog nooit een zaak aangespannen tegen boeren. Wij procederen tegen de overheid. Kijk, het heeft er ook mee te maken dat LTO en FDF nooit de dialoog hebben willen aangaan met ons, waardoor zij er wellicht anders instaan.”
LTO Nederland roept het ministerie op om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. De overhandiging van de gegevens kan dus nog even duren.
„Eerdere zaken bij de Raad van State laten zien dat de gegevens gewoon openbaar gemaakt moeten worden. Het is een puur uitstel voor de minister, die uiteindelijk toch de gegevens moet openbaren.”
De minister werkt ondertussen aan de legalisering van de PAS-melders. Vindt u dat een oplossing?
„Ik zie daar niks in. Er is nooit genoeg stikstofruimte om aan die boeren een vergunning af te geven. Dan zal er eerst meer stikstofruimte moeten komen door bijvoorbeeld het sluiten van bestaande biomassacentrales of het niet openen van nieuw te bouwen centrales. We hebben nu al 150 zaken lopen. ”
MOB startte in juni een procedure tegen provincie Noord-Brabant. De organisatie weet dat veel (kleine) biomassacentrales onder de PAS geen natuurvergunning hadden, maar dit formeel nu wel zouden moeten hebben. De milieuorganisatie wil dat de provincie gaat handhaven op bedrijven die geen vergunning hebben.