‘Boeren ervaren regelmatig stress, maar zoeken niet snel professionele hulp’
Voor het onderzoek werden met zestien IJssellandse boeren diepte-interviews gehouden. De boeren wonen verspreid over de elf gemeenten van regio IJsselland. Het gros van de ondervraagden is melkveehouder, een van de geïnterviewde boeren is varkenshouder.
Er is onderzocht welke factoren voor boeren bepalend zijn voor het zoeken en accepteren van hulp bij psychosociale problemen. En er is onderzocht welke wensen en behoeftes boeren hebben als het gaat om hulp
Gevoelig onderwerp
„De boeren hebben in een open interview hun verhaal verteld over het boerenleven en psychosociale problemen. Heel bijzonder om de persoonlijke verhalen te horen en het maakt het een uniek onderzoek, waarin de boer zelf aan het woord is over dit gevoelige onderwerp”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog bij GGD IJsselland en een van de onderzoekers.
Onvoldoende vertrouwen
Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel factoren zijn die een ongunstige invloed hebben op de psychische gezondheid van boeren. Zo spelen financiële problemen, de aanhoudende werkdruk, een negatief beeld in de media en samenleving, economische onzekerheden en de voortdurend veranderende regelgeving een rol.
Volgens de onderzoekers vragen boeren echter niet snel om hulp wanneer zij stress ervaren of in psychische nood verkeren. Enerzijds komt dit, zo stellen de onderzoekers, omdat boeren hun eigen hulpbehoeften onderschatten. Anderzijds hebben boeren onvoldoende vertrouwen in de reguliere hulpverlening en weten ze vaak niet hoe ze hulp kunnen krijgen die goed aansluit bij het boerenbestaan. Schaamte en trots zijn ook factoren die het aanvaarden van hulp belemmeren, stellen de onderzoekers.
Kloof
De geïnterviewde boeren gaven tijdens het onderzoek aan dat er een kloof bestaat tussen de boer en de bestaande hulpverlening. Voor hen is het belangrijk dat, wanneer ze gebruik maken van professionele hulp, deze persoonlijk en vertrouwd aanvoelt en dat de hulpverlener het boerenbestaan begrijpt. Het is daarom volgens GGD IJsselland belangrijk dat er samen met professionals, verschillende (agrarische) organisaties en boeren gekeken wordt naar hoe deze kloof tussen boer en hulpverleners kleiner kan worden gemaakt.
Een van de organisaties in Nederland waar boeren en tuinders terecht kunnen met hun vragen is ‘Zorg om Boer en Tuinder’. De vrijwilligers van deze organisatie zijn goed bekend met of komen zelf uit de agrarische sector. ‘Zorg om Boer en Tuinder’ is in heel Nederland actief. Klik hier voor de contactgegevens van de regiocoördinatoren.