Waar Willems is, is een weg
‘Ken je financiële kengetallen’
De melkveehouderij heeft mij altijd getrokken. Dat begon al tijdens mijn jeugd op het bedrijf van mijn ooms in Buurse. Na gewerkt te hebben bij agrarische accountantskantoren, werk ik nu elf jaar als onafhankelijk financieel adviseur en bedrijfsadviseur voor melkveehouders. Ik ben thuis in het maken van jaarrekeningen, BTW-aangiften, fiscale aangiften, invullen van mestboekhoudingen, Gecombineerde Opgaves en schadeberekeningen. Ook heb ik veel ervaring met wet- en regelgeving in de agrarische sector.
Ken je kengetallen
De financiële boekhouding en bedrijfsadvisering zijn naar mijn idee nauw met elkaar verbonden. De boekhouding is de basis, maar het advies dat daaruit volgt is de toegevoegde waarde. In de jaarcijfers zit veel informatie waar melkveehouders niet altijd weet van hebben. De cash flow, reserveringscapaciteit, marges, kritieke opbrengstprijs van de melk en kostprijs van de melk geven pas écht weer hoe een bedrijf er voor staat en aan welke knoppen gedraaid kunnen worden. Ken je financiële kengetallen, geef ik melkveehouders altijd mee.
Schaalvergroting is lang niet altijd de weg naar een beter financieel resultaat. Bij schaalvergroting loop je direct tegen beperkingen aan van fosfaatrechten, grond, mest, vergunningen, arbeid en financiële middelen. Met optimalisatie is vaak nog veel winst te halen. Doordat ik gebruik kan maken van een database met vergelijkende anonieme financiële gegevens van andere melkveebedrijven, kan ik vergelijkingen maken en deze in perspectief zetten voor mijn klanten. Dit geeft veel inzicht. Wat gaat goed, wat gaat beter en waar zijn verbeteringen mogelijk?
Korte lijnen en persoonlijk contact
Het persoonlijke contact met klanten én de specialisatie op puur en alleen de melkveehouderij onderscheidt mij van anderen. Bij mij is het niet altijd direct ‘uurtje, factuurtje’. Ik haal de boekhouding altijd bij de klanten op, want ik vind het leuk en belangrijk om de mensen en het bedrijf even te zien en te spreken. Hierdoor ken ik de bedrijven en de ondernemers goed. In mijn advies ben ik eerlijk en reëel. Als een bedrijf wil ontwikkelen en ik heb om bepaalde redeneren wat bedenkingen bij het toekomstperspectief van het bedrijf, dan zeg ik dat ook. De contacten met klanten zijn open en de lijntjes zijn kort. Dat werkt van beide kanten prettig en vertrouwd.
Melkveehouders op de juiste manier naar hun bedrijf en naar de cijfers laten kijken, dat vind ik belangrijk. Zo had ik een klant waarvan de zoon het bedrijf wilde overnemen. Dat zijn natuurlijk prachtige ontwikkelingen en plannen. Tijdens een gesprek hoor ik dan aan wat ze willen, hoe en wanneer.
Niet op de stoel van de ondernemer
Grondgebondenheid, de stikstofdiscussie, eiwit van eigen land, kringlooplandbouw: melkveehouders worden meer geconfronteerd met beperkende maatregelen en eisen. De kaders worden scherper, maar bedrijfsontwikkeling blijft zeker mogelijk. Het is inspirerend om daar samen over te sparren.
Dat is ook het mooie aan de melkvee-studiegroepen die ik begeleid. Hoe interessant is het om een kijkje te nemen in andermans keuken? Samen bespreken we elkaars cijfers en de actualiteiten in de sector. Mijn insteek is dat een boer zelf conclusies moet trekken en actie gaat ondernemen na een gesprek, niet ik. Ik sta naast de boer en stip onderwerpen aan. Op de stoel van de ondernemer gaan zitten is niet mijn manier van werken.
Melkveehouders vooruit helpen en ze op de juiste manier te adviseren, daar zet ik graag een stap extra voor. En als ik over een tijdje de nieuwe melkveestal zie staan bij die ene klant, dan geeft me dat een goed gevoel. Samen bouwen we aan hun toekomst zodat de melkveehouder zijn dromen waar kan maken. Dáár doe ik het voor.