‘Meer body voor bodem met BES’

De grond van het nieuwe bedrijf dat de familie Kloosterboer acht jaar geleden in Almen liet bouwen vanwege bedrijfsverplaatsing vanuit De-
venter-Colmschate, was daarvoor door een akkerbouwer in gebruik. Het organische-stofgehalte van de bodem was daardoor aan de lage kant en dat zag Kloosterboer al snel terug in de kleur en de groei van het grasland. „Natuurlijk speelt de oorsprong van de grond ook een rol, maar ik zag al vrij snel dat er grote verschillen zaten in de lager gelegen gronden en de hogere. Het kost de laatste twee droge jaren meer moeite om de hogere percelen aan de gang te houden. Het opbrengstverschil is 20 tot 30 procent.”
Hij heeft 80 hectare in gebruik, waarvan 15,5 hectare maïs. Hij melkt 150 koeien op twee melkrobots en past sinds twee jaar weidegang toe.
Minder kunstmest
Kloosterboer werd geselecteerd om als een van de 20 VKA-boeren mee te doen aan de tweejarige pilot BedrijfsEigen Stikstofnorm (BES). Hier-
bij ligt de nadruk op evenwichtsbemesting met dierlijke mest. Het opbrengend vermogen van de grond is bepalend voor het bemestingsniveau van dierlijke mest en kunstmest. Deelnemers mogen meer dierlijke mest aanwenden dan wettelijk bepaald. Daarentegen mogen de meeste BES-deelnemers binnen de VKA minder kunstmest toepassen.
Kloosterboer, die in 2017 tot en met 2019 een negatief fosfaatbodemoverschot had van gemiddeld 14 kilo, mag met de BES maximaal 275 kilo N dierlijke mest aanwenden. In overleg met BES-adviseur Bob Keurentjes van ForFarmers is dit eerste BES-jaar gekozen voor 265 kilo om ervaringen op te doen met een niveau dichter bij de generieke normen. Keurentjes: „De gerealiseerde gewasopbrengsten en de fosforgehalten in de geteelde gewassen bepalen de fosfaatonttrekking op bedrijfsniveau. Voor de BES wordt ook gekeken naar de stikstof-fosfaat-verhouding in de aanwezige dierlijke mest. Al deze getallen zijn terug te zien in de Kringloopwijzer. Omdat een goede waterkwaliteit belangrijk is in Nederland, moet het stikstofbodemoverschot onder een vastgesteld niveau blijven. Er wordt dus ook gekeken naar de stikstofrespons van de bodem en de mate waarin de stikstof wordt vastgelegd in gewas. In plaats van 125 kilo zuivere stikstof uit kunstmest mag Kloosterboer in de pilot 106 kilo gebruiken.”
Lees meer over de BES-pilot in de aankomende editie van Vee & Gewas. Deze verschijnt op zaterdag 1 augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.