Droogte zorgt voor hogere noteringen van sojaschroot in Chicago
Vooral de weersomstandigheden in Argentinië beïnvloeden de sojamarkten. Dit land is met circa 31 miljoen ton veruit de grootste exporteur van soja ter wereld. Brazilië exporteert jaarlijks 15 miljoen ton en de USA ruim 11 miljoen ton. In Argentinië is het droog en de vooruitzichten blijven droog en erg warm. En dat zijn al met al slechte groeiomstandigheden voor sojabonen. De beurs van Chicago en de lokale markten reageerden al met (forse) prijsstijgingen. De prijzen voor sojaschroot zijn volgens het bericht de laatste tijd veel verder gestegen dan die van sojabonen.
Moeilijke logistiek
Akkerbouwers zouden momenteel hun granen vasthouden, omdat de prijzen op kostprijsniveau liggen. Daarbij werkt de sterke euro niet bevorderend voor de export vanuit Europa. De marktanalisten vragen zich dan ook af hoe de tarwemarkt zich gaat ontwikkelen: „Zoals de situatie nu is, is het opwaarts potentieel niet groot.” Het hoge water op de West-Europese rivieren vormt een probleem. Dat komt door de grote hoeveelheden regen die de afgelopen weken zijn gevallen. De handel moet op dit vlak vaak improviseren. Door de moeilijke logistiek, worden momenteel veel vrachtwagens ingezet om dit op te vangen. In Noord-Amerika zijn er zorgen over het wintertarwe-areaal. De vraag is of er voldoende sneeuw is gevallen om de graangewassen te beschermen. In andere gebieden is het juist erg droog.
Handelsoorlog
Een ander en moeilijk in te schatten risico zijn de gevolgen van de invoering door de USA van importheffingen op Chinese industriële producten. Dit kan leiden tot een handelsoorlog tussen China en de USA. En dat kan weer invloed hebben op de agrarische grondstoffen.