Fotoserie: Aangename verneveling boven beroemde koeien
Al een paar jaar maakt melkveehouder Rudie Freriks gebruik van ventilatoren, maar hij merkte toch steeds vaker dat een enkele koe de warmte nog niet genoeg kwijt kon. Hij zette onder andere sproeiers op het dak; „Ik bedacht vanalles, sloot het aan, probeerde het uit, maar vond dat het uiteindelijk toch niet voldeed." De melkveehouder hield aan en pakte uiteindelijk een oude veldspuit bij de kop. Hij zocht diverse onderdelen bij elkaar, nam de slijptol en begon zijn idee uit te werken. „Als je het idee maar hebt, verder is het tientjeswerk", lacht Freriks.
Journaal van 18 en 20 uur
Dat het journaal hem afgelopen weekend benaderde, doet de melkveehouder goed. „Want ik vind dat je elke kans moet grijpen om positief in het nieuws te verschijnen!" Dat is ook wat hij hoorde als reactie op de uitzendingen van het journaal; „Van collegaboeren kreeg ik positieve berichten, en ook van mensen buiten de sector. Alleen m'n radio-interview heb ik zelf nog niet teruggeluisterd", zegt Freriks, genietend op de voergang, waar ook zo nu en dan wat verkoelend water langs waait.
Maximum aan extremen
Zijn 80 melkkoeien heeft hij sinds de ingebruikname van de verneveling niet meer betrapt op moeilijk ademhalen of een tong uit de bek. Ook het jongvee geniet inmiddels van de verkoeling onder dak. Omdat de verneveling leidt tot druppeltjes, verdampt de hitte die de koeien bij zich hebben, met het water, is de theorie van de handige Sallander. Dat de melkproductie daalt onder de extreme omstandigheden, vindt Freriks niet het belangrijkste. „Extremen duren nooit langer dan tien dagen", zucht Freriks, een uitspraak van een kennis aanhalend.
Hoeveel water Freriks gebruikt voor het aangename klimaat in de stal, weet hij niet.