Fotoserie: Haantjes vermarkten blijft lastig
In samenwerking met het Louis Bolk Instituut werd onder meer door Slingenbergh in 2008 begonnen met het fokken van een kip waarvan de hen voldoende eieren produceerde en de haan geschikt was voor de vleesproductie.
Vredelinger
Het betrof een rasechte kip die op de biologisch-dynamische bedrijven vermeerderd kon worden. Diverse leg- en vleeshybride’s werden via een vast schema door elkaar gefokt. Door steeds verder te gaan met dit roterende fokschema ontstond er uit eindelijk een rasechte kip. „Aanvankelijk werden we financieel ondersteund door diverse bedrijven maar met de financiële crisis vanaf 2008 droogden de sponsorgelden, voor de tot Vredelinger gedoopte kip, snel op.” Omdat de Vredelinger kip te weinig eieren legt voor een financieel duurzaam pluimveebedrijf, heeft Slingenbergh zich teruggetrokken uit het project.
Mannenvlees niet te verkopen
Een paar weken geleden heeft Slingenbergh zijn zelf gevoerde hanen verkocht. Dat viel hem niet mee. „De mensen zijn nog niet toe aan mannenvlees”, verzucht hij. En via de supermarkt wil hij ze niet, en zeker niet onder de prijs, verkopen.
Vanuit de maatschappij komt er echter steeds meer weerstand tegen het doden van ééndagshaantjes. Dat vertaalt zich nog niet direct naar marktvraag. De Slingenbergh’s zijn al jaren bezig om dit ‘probleem’ op te lossen. „Aanvankelijk probeerden we dit door hele en halve hanen aan de consument aan te bieden. Maar, consumenten willen gemakkelijk en snel bereidbaar voedsel en beginnen niet meer aan een hele kip”, zegt Slingenbergh.
Hanenvlees en uitgelegde hennen
Nu worden de broertjes van de leghybrides afgemest en geslacht op een leeftijd van 14 weken. De kostprijs van deze hanen ligt met ongeveer 8 euro per kilogram hoog en zodoende moeilijk in de markt. Daarom wordt het vlees gemengd met het vlees van uitgelegde biologisch-dynamische kippen en worden er burgers en nuggets van gemaakt.
Het mobiele kippenhok van Slingenbergh waar ongeveer 250 hanen in kunnen, wordt op dit moment schoongemaakt voor de volgende ronde. „Zodra de markt voor het hanenvlees aantrekt, zal de capaciteit worden opgeschaald. Uiteindelijk kun je geen vlees produceren waar geen markt voor is.”
Onder de foto's leest u meer info over de hanen, de bomen en het voer.
In Vee & Gewas van aanstaande zaterdag 15 augustus vindt u het hele verhaal over de bedrijfsvoering in Ane. Klik hier om een gratis proefnummer voor dit agrarische vakblad aan te vragen en hier om abonnee te worden op dit vakblad.