Vogelbescherming twijfelt aan hoogte van schadevergoeding voor ganzen in Overijssel
Daarbij wordt verwezen naar een onderzoek in 2019 waarbij Bij12 (van de gezamenlijke provincies) en de provincie Friesland betrokken waren. Volgens dat onderzoek heeft begrazing door ganzen in de wintermaanden voor 1 maart geen gevolgen voor de uiteindelijke grashoogte en grasopbrengst.
‘Gebleken is dat tijdig door ganzen verlaten percelen nog volop in staat zijn om een opbrengst te behalen die vergelijkbaar is met niet-begraasde percelen’, zo stelt Vogelbescherming Nederland in de brief aan Overijssel.
‘De momenteel uitgekeerde schadevergoeding heeft niet of nauwelijks een relatie met door ganzen daadwerkelijk veroorzaakte opbrengstschade. Uit onderzoek door Wageningen blijkt ook dat de uitgekeerde vergoedingen veel sterker zijn gestegen dan de aantallen ganzen die er in de winter verblijven.’
Doden
Op basis daarvan zet de Vogelbescherming ‘nog meer dan voorheen ernstige vraagtekens bij de noodzaak en rechtmatigheid van het afgeven van vrijstellingen en ontheffingen voor het doden van overwinterende ganzen en smienten.’
De Vogelbescherming wil daarom het huidige taxatiesysteem voor landbouwschade aanpassen. Bovendien moeten er geen provinciale vergunningen meer worden afgegeven voor afschieten of verjagen van ganzen en smienten in de winter voor 1 april.
Meer schade
Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost heeft niet de indruk dat de schade van overwinterende ganzen en smienten kleiner wordt. „Ons beeld is dat het aantal ganzen niet afneemt, maar juist toeneemt", zegt hij. „Boeren ervaren steeds meer schade: in de zomer en in de winter. De schade kan alleen worden verminderd door het aantal ganzen fors terug te brengen. De overheid heeft het ganzenprobleem uit de hand laten lopen. Het is hoog tijd om er nu wat aan te gaan doen.”
Bij het Friese onderzoek waar Vogelbescherming naar verwijst, kwam de grasopbrengst volgens hem slechts zijdelings ter sprake. Ook bestrijdt hij dat taxaties onnauwkeurig zouden zijn. De provincie Overijssel bestudeert al of er aanpassingen nodig zijn.
In 2019 hebben de provincies in totaal ruim 25,5 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd, ruim 2,5 miljoen euro meer dan in 2018. Bijna 22 miljoen ging naar schadevergoeding voor blijvend grasland. Van alle diersoorten zijn ganzen verantwoordelijk voor het overgrote deel. De grauwe gans zorgde voor bijna 11 miljoen aan uitgekeerde schadevergoedingen. De brandgans (6,4 miljoen) en de kolgans (3,5 miljoen) volgen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel