Boermarke uit Enschede gaat plantaardige kazen produceren

Van origine produceert Boermarke desserts zoals roomijs, vla, yoghurt en verschillende fruitproducten. Het bedrijf was dan ook al langer bezig met de productie van vegan dessert- en ijsproducten op basis van kokos, haver, soja en amandel. Nu komen daar de vegan kazen op basis van kokosolie bij.
Feta en mozzarella
Boermarke breidt het assortiment niet alleen uit met een vegan Goudse kaas. „Na marktonderzoek en ontwikkelingen hebben we nu diverse producten ontwikkeld als alternatief voor normale kaas. Naast een plantaardige variant op de traditionele Goudse kaas hebben we ook producten ontwikkeld die lijken op fetakaas en mozzarella. Maar we zijn ook bezig met de ontwikkeling van andere kaasvervangers”, vertelt Emmy Bekhuis, productontwikkelaar bij Boermarke. Op dit moment richt het bedrijf zich vooral op alternatieven voor de zachte varianten van kaas.
Maaltijdsalades
De machines voor productie, rijping en verwerking van plantaardige kazen worden de komende week geïnstalleerd in de fabriek in Enschede. De nieuwe productielijn is volgens Boermarke makkelijk uit te breiden, waardoor de fabriek snel kan opschalen. Reynier Varvik, directeur van Boermarke, verwacht zelf dat de plantaardige kazen het vooral dicht in de buurt goed gaan doen. „We leveren al langer de sausjes voor maaltijdsalades, maar ik denk dat je binnenkort in de supermarkt ook salades met vegan-feta kan vinden. Daar zullen onze nieuwe producten goed in passen.”