30 procent meer gras in de koe met MKS
De broers Esselink verbouwen in totaal 15,5 hectare maïs. 2,5 hectare werd al gedorst als corn cob mix. In 2019 besloten ze de 13 hectare maïs volledig te oogsten tot maïskolvenschroot. Ze zitten al jaren ruim in het ruwvoer. Al langer overwogen ze om over te schakelen naar maïskolvenschroot, op advies van Gerard Abbink van Groeikracht B.V. Door de droogte van 2018 werd de maïs noodrijp en is de overgang naar maïskolvenschroot met een jaar uitgesteld.
De voederwaarde is met 1.150 VEM en 600 gram zetmeel hoog. De opbrengst is een stuk lager Albert: „Je moet kunnen accepteren dat in volume meer dan de helft van de plant op het land achterblijft. Wat je inkuilt, is echter geconcentreerd voer. De stengel van de maïs is ook maar gewoon stro. Daarvoor voeren we liever eiwitrijk gras in de plaats.”
Meer eiwit van eigen land
De veehouders vertellen dat de koeien zo'n 30 procent meer gras(kuil) opnemen. „Eerder voerden we nog een dure eiwitkern bij om het eiwitniveau in het rantsoen op peil te houden. Nu kunnen we met een veel goedkopere pulpbrok toe. We halen met gemak meer dan 70 procent eiwit van eigen land.”
De productie is nagenoeg gelijk gebleven, maar de krachtvoerkosten zijn met een halve cent per kilo melk gedaald. De broers stellen dat de maïskolvenschroot ook naast weidegras heel goed past. Henk: „Het rantsoen is veel stabieler. Het ureum is veel vlakker dan anders. We komen vrijwel niet boven een ureumgetal van 20 uit.”
Organische stof
Niet alleen rantsoentechnisch pakt de maïskolvenschroot goed uit op het bedrijf. Ook bij de teelt zien de broers voordelen. Henk: „Het materiaal dat overblijft op het land, levert veel organische stof. De kolf wordt geplukt met een speciale bek op de hakselaar en de plant wordt door de machine verhakseld. Als je het berekent, komt de bemestende waarde van wat op het land blijft liggen overeen met 30 ton compost.” Hij vindt verder dat de grond mooi rul wordt en goed is te bewerken in het voorjaar. „Je vindt het materiaal niet meer terug. Ook houdt de grond het vocht beter vast.”
Een ander voordeel vinden ze het later mogen zaaien van het vanggewas. „Met maïskolvenschroot mag je tot 31 oktober het vanggewas zaaien. Daarmee kunnen we zelf het optimale oogstmoment bepalen en zitten we niet vast aan 1 oktober.”
Een uitgebreide reportage over de keuze voor maïskolvenschroot is te lezen in de eerstvolgende editie van Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf.