‘Beregenen is een verdelingsvraagstuk’
mdat het nog enkel een conceptversie behelst, is het volledige onderzoek nog niet in te zien. Zo laat woordvoerder Wytse Sonnema van LTO Nederland weten. Naast de conclusie dat een urenverbod op beregenen objectief geen stand zou houden, wijst de studie uit dat er bij beregenen bij een flinke wind potentieel meer water verloren gaat dan door verdamping. Echter, het verwaaide water valt alsnog op hetzelfde perceel neer.
Trienke Elshof, LTO Nederland-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving, zegt dat dit onderzoek objectieve argumenten biedt tegen een mogelijk verbod op beregenen. LTO wil daarover op korte termijn met de waterschappen nader in gesprek. Daarop vooruitlopend, gaat Vee & Gewas nu al in gesprek met waterschappen. Waaronder met waterschap Rivierenland in de persoon van heemraad Mathieu Gremmen.
‘Unie moet aan de bak’
Gremmen vindt het een opmerkelijke conclusie van LTO, KNMI en de WUR. Het onderzoek wijst erop dat een urenverbod bij beregenen geen zoden aan de dijk zou zetten. Waterschap Rivierenland heeft ervaring met zo’n urenverbod. In 2018 heeft Rivierenland een beregeningsverbod afgekondigd inclusief een urenverbod. Sindsdien heeft het waterschap weliswaar geen verboden meer afgevaardigd, maar het doet wel met regelmaat oproepen om verstandig te beregenen. „Wij zijn nog steeds van mening dat het verstandiger is om ‘s nachts te beregenen.”
Lees meer in de aankomende editie van Vee & Gewas die zaterdag 29 augustus op de mat belandt. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.