Slagerij De Groene Weg uit Groningen is de beste biologische slagerij van Nederland

De BioWinkel Awards zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt. Klanten mochten vanaf januari 2020 hun favoriete biowinkel nomineren voor de Award. Daarna bepaald een vakjury wie de eerste, tweede en derde prijs kreeg. Koen Vergeer won met zijn slagerij in Groningen (GR) in de categorie ‘beste biologische slagerij’.
De jury was bij Vergeer vooral onder de indruk van de hoeveelheid vlees die ze zelf maken. „Het is indrukwekkend dat ze zoveel zelf verwerken en snijden binnen een hele krappe werkruimte”, luidt het juryrapport. „Toch doet de winkel zelf heel ruim aan. Met een ruim assortiment innovatieve producten, lamsvlees uit de regio, een vleespakket van de maand en het organiseren van barbecues voor de deur doet de winkel veel om klanten te trekken.”
Professioneel
Bas Derksen en zijn team werden tweede met hun De Groene Weg slagerij in Nijmegen. Naast biologisch verkopen ze ook lokale producten. De jury was zeer te spreken over de professionaliteit en het ambacht in de winkel. „Klanten komen niet alleen voor het biologische aspect, maar ook voor de kwaliteit en het vakmanschap.”
De derde plek was voor de biologische boerderijwinkel van Rick en Jan Overesch uit Raalte. De familie levert haar biologische varkens al lange tijd aan De Groene Weg. „Het vriendelijke en behulpzame personeel kan veel vertellen over de herkomst van de producten en de winkel zelf,” schreef de jury.
Trots
„We zijn super trots op het behaalde resultaat,” zegt Allard Bakker, algemeen manager bij De Groene Weg. „Koen Vergeer en Bas Derksen werken hard en doen met hun teams hun uiterste best om de klanten van goede service en een uitgebreid aanbod te voorzien. Ook mooi om te zien dat Rick en Jan Overesch in dit rijtje belandden. Onze boeren zijn belangrijke schakels in onze keten. Op deze manier krijgen ze ook waardering voor hun werk.”
De Groene weg is met elf slagerijen en afzet naar diverse supermarkt een grote speler in de biologische vleessector van Nederland. De Groene Weg ziet ketenbeheersing als kracht van het bedrijf. Bakker: „We zijn ketenregisseur en houden oog op een gezond evenwicht tussen mens, natuur en dier. Als consument weet je waar jouw stuk vlees vandaan komt.”