Afschot wilde zwijnen Veluwe blijft achter bij doelstelling; ‘sprake van structureel probleem’
De partij vroeg onder meer of Covid-19 de oorzaak is van dat het afschot niet wordt gehaald. Dat is niet het geval volgens GS: ‘Het niet behalen van de afgesproken aantallen is een structureel probleem. Corona zien wij als een potentiële incidentele oorzaak.’
Risico
‘Dat de streefstanden telkens niet worden behaald betekent dat er meer wilde zwijnen lopen dan wenselijk is op de Veluwe’, schrijven GS. Dit resulteert volgens GS in meer risico op aanrijdingen en schade aan landbouwgewassen. Het niet behalen van de streefstanden kan ook negatieve effecten hebben op de biodiversiteit als het ten koste gaat van andere soorten in de natuur. ‘De belangen van de vertegenwoordigers vanuit bijvoorbeeld de landbouw en het terreinbeheer binnen de FBE (Fauna Beheer Eenheid, red.) worden daarmee geschaad’, vindt GS.
Afschot
Volgens GS hebben zij vanuit hun bevoegdheden ‘een beperkte doorzettingsmacht’ om de realisatie van streefstanden af te dwingen. ‘Als de door de FBE vastgestelde streefstanden telkens niet worden gehaald dan zijn de directe gevolgen voor de FBE en voor de wildbeheereenheden dat de opgave structureel hoog blijft omdat de correctie en extra aanwas in het komende seizoen steeds moeten worden ingehaald’, schrijven ze.
In ‘bijzondere gevallen‘ kan GS gericht opdracht geven tot afschot; ‘maar daarin zien wij op dit moment geen oplossing voor een structurele verbetering’, aldus GS.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek