Provincie ondersteunt Agroforestry Netwerk Gelderland op gebied van financiën en wetgeving
Natuurbeschermingswetten zitten op sommige vlakken Agroforestry in de weg. De provincie wil daarin gaan meedenken, bovendien kan Gelderland ook financieel iets betekenen in de aanloopjaren naar een volwassen boomgaard. „Alles begint met een klein zaadje en dat moet daarna gaan groeien”, zei Drenth tijdens de bijeenkomst in Stokkum. „Uit alle hoeken uit de provincie zijn hier mensen, dus dat zaadje gaat verdacht snel groeien. Als het gaat om wetgevingsvraagstukken of financieringsvraagstukken krijg ik het met mijn medewerkers nog druk. Maar daar wordt ik alleen maar vrolijk van.”
3000 euro
Pionier Piet Rombouts is blij met de steun van de provincie. Hij richtte eerder een netwerk op in Noord-Brabant en is ook de drijvende kracht achter het Agroforestry-initiatief in Gelderland. „Uiteindelijk kan Agroforestry zo’n 3000 euro per hectare opleveren, maar de aanloop daar naartoe is lang. Alleen al tussen het idee en daadwerkelijke start zit al snel drie jaar. Dat komt omdat de bedrijfsvoering anders moet. Want iemand die notenbomen plant, moet die noten op een gegeven moment ook oogsten en verkopen. Op dat gebied steunt het netwerk met kennis en financiële adviseurs. Niemand is iets verplicht richting het netwerk.”
Rombouts beaamt dat Agroforestry in Nederland nog in de kinderschoenen staat. In België en Frankrijk zijn ze verder. Toch ziet hij een grote toekomst weggelegd voor de methode waarbij akkerbouwers of veehouders bomen gebruiken voor de bedrijfsvoering. Zo zijn er een aantal boomrassen geschikt als voedsel voor koeien en kunnen notenbomen zorgen voor extra inkomsten. Rombouts: „Boeren zijn onze belangrijkste partij, daarom gaan we extra bijeenkomsten organiseren voor die doelgroep."
Verdienmodel
Drenth: „We moeten af van dat een nieuwe manier van landbouw bedrijven ergens in een hoekje wordt gezet. Er zijn allerlei ontwikkelmogelijkheden, er is niet iets goeds of iets fouts. Een ondernemer moet iets kiezen wat bij hem of bij haar past. En als dat Agroforestry is, waarom zouden we dan niet kijken hoe dat zou kunnen en hoe daar een nieuwe verdienmodel uitkomt? We kunnen dit project niet zomaar aan het subsidieinfuus leggen, maar een verandering kost tijd en dus geld. We moeten kijken hoe we voor dat puzzelstukje een overbrugging kunnen vinden."