Extern salderen ook buiten Brabant en Zeeland
„Brabantse bedrijven kunnen een aanvraag doen bij de provincie Noord-Brabant, zodra extern salderen daar open is. Als de externe saldering vervolgens een bedrijf of saldogever in een andere provincie betreft, is interprovinciaal standaard afgesproken dat de betrokken provincies afstemmen”, aldus de woordvoerder van het IPO.
Afstemming met de andere provincies is nodig om onder andere leegstand en verloedering tegen te gaan. De afspraak is dat bij provinciegrens-overstijgend extern salderen het voornemen bekend wordt gemaakt bij de andere provincie. Dat is ook noodzakelijk, omdat de andere provincie de vergunning van het landbouwbedrijf moet intrekken voordat de nieuwe vergunning verleend kan worden.
Extern salderen blokkeren
Volgens statenlid Hermen Vreugdenhil van CU/SGP in Noord-Brabant dienen ook andere provincies geïnformeerd te worden. Provincies waar de nieuw af te geven vergunning voor depositie gaat zorgen van stikstof in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Die provincies dienen toestemming te verlenen, voordat de nieuwe vergunning kan worden afgegeven. Daarmee kunnen de andere provincies extern salderen blokkeren. Het IPO bevestigt deze procedure: „Formeel klopt het. Provincies voeren onderling overleg over de aanvraag van extern salderen met veehouderijen. Dat overleg is de bestuurlijke afspraak waarbinnen de mogelijkheden worden besproken. Mocht de uitkomst van dat overleg positief zijn en ook de procedurele stappen voor een vergunning goed zijn doorlopen, dan kan het extern salderen doorgaan.”
Het IPO adviseert bedrijven die willen extern salderen met veehouderijen altijd bij de eigen provincie eerst na te gaan wat precies de mogelijkheden zijn en of extern salderen kans van slagen heeft. Het advies is ook om het vroegtijdig te doen, om te voorkomen dat er verplichtingen worden aangegaan met het risico dat er uiteindelijk geen natuurtoestemming komt.
PAS-melders
Ten aanzien van de PAS-melders laat het IPO weten dat het verantwoordelijke ministerie van LNV een plan van aanpak heeft opgesteld voor de wijze waarop legalisering plaats zal vinden. Dat heeft minister Schouten ook aan de Tweede Kamer laten weten op 25 april. De eerste stap is het precies in kaart brengen wat het totaal aan meldingen vraagt aan stikstofruimte. Deze inventarisatie vindt nu plaats en de provincies wachten de uitkomsten daarvan af.