Al 100 boeren aangesloten bij project ‘Boeren voor drinkwater’

Immink is bang voor eventuele verscherpte maatregelen wanneer niet genoeg boeren meedoen aan projecten als Boeren voor drinkwater. „Op dit moment doet ongeveer 50 procent van de boeren in Hoge Hexel en Wierden mee aan het project. Maar dit moet omhoog naar 80 procent zodat we de nitraatrichtlijn blijven halen. Dat hebben we ook afgesproken in de bestuursovereenkomst tussen LTO Nederland, Vewin, IPO en de mindesteries van LNV en IenW.”
Schouders eronder
„Ik zie maar één mogelijkheid en dat is gezamenlijk de schouders eronder zetten. Als zoveel mogelijk agrariërs meedoen, bewijzen we dat we van goede wil zijn en laten we zien dat we het goed doen. Daarmee voorkomen we zoveel mogelijk aanvullende verplichtende maatregelen.” Op dit moment wordt er volgens Immink nog niet gesproken over specifieke maatregelen. Maar in een gelijke situatie in Duitsland zag hij maatregelen als het verlagen van bemestingsnormen en het verbieden van de teelt van bepaalde gewassen. „Dat soort maatregelen wil je als boer absoluut niet dus het is belangrijk dat genoeg boeren blijven meedoen met projecten zoals Boeren voor drinkwater.”
Positief bedrijfsresultaat
Binnen het project krijgt iedere deelnemer gericht advies, zodat elke boer daar voordeel uit kan halen. Melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele ziet dat deze aanpak op maat leidt tot optimistische bedrijfsresultaten. „Ik ben deelnemer van het eerste uur en tref al een aantal jaren allerlei maatregelen, zoals efficiënter inzetten van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting, waardoor minder nodig is. Goed voor bodem en water, maar ook voor mijn bedrijf. Ik vind het ook belangrijk om in het project de dialoog aan te gaan met partners als waterschappen, provincie en Vitens zodat deze partijen meer denken vanuit de praktijk.”
Minder nitraatuitspoeling
In het project Boeren voor drinkwater, opgezet door de provincie, Vitens en LTO Noord, zetten Overijsselse boeren, loonwerkers en adviseurs zich in voor een betere waterkwaliteit in verschillende grondwaterberschermingsgebieden. Sinds de start van het project in 2011 daalt onder meer de gemiddelde nitraatuitspoeling van de landbouw.