AWP ziet taak voor waterschappen in bestrijding rivierkreeft
Daardoor kan vee wegzakken en te water raken. De kreeft eet ook veel waterplanten op, waardoor de waterkwaliteit en biodiversiteit in sloten achteruit gaan. Boeren proberen juist te letten op goed slootbeheer, om zo de waterkwaliteit te bevorderen.
De Amerikaanse kreeft duikt op steeds meer plekken op. Het donkerrood gekleurde beest vormt een plaag in in polders en waterrijke gebieden, zoals Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, de Betuwe in Gelderland en de kop van Overijssel. Vaak gaat het om agrarische omgevingen.
Taskforce
De AWP wil dat de waterschappen de rivierkreeft gaan bestrijden en een belangrijke rol gaan spelen in de Taskforce Rivierkreeft. Onlangs vroeg een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten om zo'n taskforce vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. „We moeten de rivierkreeft nu eindelijk aanpakken”, zegt Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van de AWP. “Kikkers en salamanders verdwijnen uit sloten met veel kreeftjes. Terwijl provincies en waterschappen de biodiversiteit juist willen versterken.”
Tekst loopt door onder de tweet.
Een oplossing is niet eenvoudig. Rivierkreeften planten zich razendsnel voort. Wegvangen is de enige methode die goed werkt, maar vissers worden belemmerd door wetgeving over het vistuig dat ze mogen gebruiken. Juridisch moet die knoop worden doorgehakt volgens AWP. „Onderzoek na onderzoek is er uitgevoerd, maar de harde waarheid is dat er geen simpele oplossing is om de aantallen rivierkreeftjes onder de duim te houden”, zegt Ron van Megen, voorzitter van de AWP. „Voor de komende jaren is wegvangen het enige dat we kunnen doen.”