VVD-coryfee Oplaat raadt Baudet Nexit af

Als voormalig VVD Tweede Kamerlid heeft Gert Jan Oplaat door de jaren heen een flink politiek netwerk opgebouwd. Dit voorjaar was hij nog voorzitter van de handelsorganisatie van het Nederlandse agrarische bedrijfsleven die in het kielzog van het Koninklijk Huis meereisde naar Indonesië om daar zaken te doen.
Lobby in Den Haag
Nog steeds is de huidige voorzitter van pluimveeorganisatie Nepluvi in deze rol in Den Haag te vinden, waar hij vertegenwoordigers van diverse politieke partijen spreekt. Thierry Baudet is een van die mensen.
Om misverstanden te voorkomen benadrukt Oplaat dat hij lid is van de VVD. Zijn broer Bart Jan, die ook onderdeel uitmaakte van het gezelschap afgelopen zaterdag 3 oktober in Markelo, is wel lid van het Forum voor Democratie.
Oplaat: „Als voorzitter van Nepluvi ga ik met veel politieke partijen in gesprek om invloed uit te oefenen. Zo ook met het Forum voor Democratie. Maar het mag duidelijk zijn dat de politieke standpunten over bijvoorbeeld vrij ondernemerschap en klimaat ook een deel van het agrarische bedrijfsleven aanspreekt. De VVD loopt aan de leiband van D66 in deze regeringscoalitie, waardoor ze geen kant op kunnen.”
Maar volgens Oplaat kan het niet anders dat ook Baudet en zijn Forum voor Democratie compromissen zal moeten sluiten, zodra het de kans krijgt regeringsverantwoordelijkheid te dragen.
Zonder EU forse economische schade
Tijdens de ontmoeting bij hem thuis in Markelo, waar ook de voorzitter Johan Allemekinders van de Overijsselse Fvd-fractie bij aanwezig was, maakte Gert Jan Oplaat gebruik van de gelegenheid om Baudet te bewegen zijn Europa standpunt te matigen. Forum voor Democratie wil de Europese Unie verlaten en naar Brits voorbeeld zelfstandig handelsakkoorden sluiten.
Volgens Oplaat kan een herhaling van het Brexit-drama in de vorm van een Nexit-variant economisch rampzalige gevolgen hebben. Nu al dreigt forse economische schade aangezien de export van vlees naar het Verenigd Koninkrijk een belangrijke bron van inkomsten is voor de Nederlandse veehouderij.
NVWA-ergernis
Een belangrijk deel van de tijd besteedden Oplaat en Baudet aan het functioneren van de NVWA. De kosten die de NVWA-controles met zich mee brengen in de slachthuizen zijn Oplaat een doorn in het oog.
Permanent toezicht in de slachthuizen kost ruim 321.000 euro per fte, volgens Oplaat. Als het voorstel om de tarieven te verhogen met 15 procent worden doorgevoerd loopt dit bedrag zelfs op naar 400.000 euro. Oplaat: „Dat is toch van de gekke? De NVWA is hard op weg om net zo’n onbestuurbaar koninkrijkje binnen het overheidsorgaan te worden als de Belastingdienst. Het verschil van inzicht over de interpretatie van regels eindigt voortdurend bij de rechtbank. Soms winnen zij, soms winnen wij. LNV-minister Schouten laat het allemaal op zijn beloop. Wie controleert de NVWA?”
Tijdens de ontmoeting nam het gezelschap een kijkje in de leegstaande vleeskuikenstallen van Bart Jan Oplaat, liepen ze de historische Kerkepaden Tichelroutes en bezochten ze de Candese oorlogsbegraafplaats in het naburige Holten. Ook werd er gesproken over de jacht.