Rabo: planschade bij functieverandering landbouwgrond
Volgens veehouderij Lubbers uit Silvolde in de gemeente Oude IJsselstreek kan de waarde van hun grond die nu 60.000 Euro per hectare waard is meer dan halveren als de gemeente de plannen uitvoert en een vergunningenstelsel voor waardevolle landschaps-en natuur elementen op landbouwgrond invoert.
De gemeente Oude IJsselstreek benoemt in de concept-visie wel de achteruitgang van het saldo als landbouwgrond niet meer aan de hoogste bieder verhuurd kan worden maar schrijft niets over mogelijke ontwaarding van landbouwgrond door invoering van het vergunningenstelsel.
Grond nodig voor extensivering
Volgens senior analist agrarische zaken Harry Smit van Rabobank Nederland zijn de beleidsmatige ontwikkelingen die in de gemeente Oude IJsselstreek spelen ook benoemd in de nieuwe Rabobank Nederland visie op de toekomst van de agrarische sector, die eind september werd gepresenteerd. Deze visie heeft de titel ‘Land-en tuinbouw in 2030’, waardering voor jouw onderneming & kwaliteit van leven voor de maatschappij’ meegekregen.
De Rabobank wil agrarische ondernemers stimuleren om zelf initiatief te nemen en invulling te geven aan doelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat, biodiversiteit en waterberging. Tegelijkertijd zijn scherpere keuzes noodzakelijk in de verdeling van milieugebruiksruimte, waarbij grondgebonden sectoren als akkerbouw en melkveehouderij de meeste aanspraak maken, volgens Rabobank Nederland. De LTO afdeling Oude IJsselstreek heeft in soortgelijke bewoordingen bij het gemeentebestuur benadrukt dat de agrarische sector de landbouwgrond nodig heeft om te extensiveren.
Nieuwe GLB onzeker
Smit: “Als de overheid nieuwe regels stelt aan het gebruik van landbouwgrond, wordt het verdienvermogen simpelweg minder. Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU kan helpen met een nieuw verdienmodel (zoals de gemeente Oude IJsselstreek aangeeft-red) maar er is nog geen duidelijk plan. Het is nog heel onzeker hoe het nieuwe EU landbouwbeleid gaat uitpakken in Nederland. Bovendien is het GLB beleid voor een relatief korte periode van niet veel meer dan 5 jaar. Daarna kan het weer veranderen. Er is een langere periode nodig voor natuurinclusieve landbouw die lonend is.”
Provincie Noord-Brabant
Volgens Smit kan er sprake zijn van planschade als landbouwgrond door regels van de overheid in waarde daalt. Om die reden heeft de provincie Noord-Brabant een vrijwillige regeling waarin grondeigenaren eenmalig gecompenseerd worden voor deze waardedaling in ruil voor voldoen aan de voorwaarde dat landbouwgrond alleen nog als blijvend grasland mag worden gebruikt.