Geitenhouderij Zelhem worstelt met uitbreidingsplan en PAS-uitspraak
En daaruit zou blijken dat zijn uitbreidingsplan om van 1.200 naar 1.900 geiten te gaan niet tot extra stikstofneerslag in nabijgelegen natuurgebieden leidt. Hoewel nabijgelegen relatief is, zei Stapelbroeks adviseur bij de Raad van State, „het dichtstbijzijnde natuurgebied ligt op 10 kilometer en het volgende op 15 kilometer. Ik heb uitgerekend dat na de uitbreiding van de geitenhouderij er nul komma nul extra stikstof in de natuurgebieden neerslaat.”
Het probleem was evenwel dat rechter en staatsraad Hanna Sevenster de kersverse passende beoordeling niet wilde meenemen in de spoedprocedure over het bestemmingsplan, „dat maakt deze spoedprocedure over het bestemmingsplan veel te ingewikkeld. Want er loopt ook nog een procedure over de uitbreidingsvergunning bij de rechtbank en straks komt er nog een bodemzaak over het bestemmingsplan.”
PAS
En dat het een ingewikkelde kwestie is bleek zonneklaar tijdens de rechtszitting. Kort gezegd komt het er op neer dat Stapelbroeks plan om een nieuwe stal voor 1.900 geiten afhangt van een technisch-juridisch los eindje dat het gevolg is van de beruchte PAS (Programmatische Aanpak Stikstof)-uitspraak van de Raad van State van eind mei vorig jaar.
Voor Stapelbroek is het een probleem dat zijn in juni 2017 verleende Nb-vergunning niet in het bestemmingsplan is opgenomen. En dat is nodig om een uitbreidingsvergunning te kunnen krijgen. Dus maakte de gemeente Bronckhorst een veegbestemmingsplan om die omissie te herstellen. Maar volgens de raadsman van de tegenstanders van het uitbreidingsplan, een zevental omwonenden, kan dat helemaal niet. Volgens de raadsman moet Stapelbroeks vergunning alleen al om die reden van tafel en zal hij een geheel nieuwe vergunning moeten aanvragen waarvoor opnieuw een passende beoordeling moet worden gemaakt.
Gelderse geitenstop
Bovendien geldt vanaf augustus 2017 de Gelderse geitenstop, waardoor een nieuwe vergunningsaanvraag sowieso op de plank moet totdat er meer duidelijkheid komt over de volksgezondheidsrisico’s van geitenhouderijen. Kortom, heel veel onzekerheden.
Volgens de raadsman van Stapelbroek is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de uitbreidingsvergunning zijn, mocht staatsraad Sevenster het veegplan in de juridische ijskast zetten. Want de rechtbank Gelderland moet nog een uitspraak doen over de omgevingsvergunning en zou op basis van een eventuele schorsing van het veegplan kunnen besluiten om de vergunning omver te kegelen. Maar volgens de adviseur van de geitenhouder kan de nieuwe passende beoordeling zo in de lopende vergunningsaanvraag worden meegenomen en kan hij mogelijk toch snel uitbreiden.
Welke kant de weegschaal uitslaat en hoe de koe de haas gaat vangen zal binnen enkele weken uit de spoeduitspraak blijken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek