Provincie Gelderland zet in op regionaal voedsel

Eén op de tien Gelderse boeren zet nu producten af via de korte voedselketen, zo blijkt uit onderzoek dat Jan Willem van der Schans eerder voor provincie Gelderland heeft uitgevoerd. Provincie Gelderland wil dat dit in 2023 twee keer zoveel is. Gelders gedeputeerde Peter Drenth is dan ook blij met de nieuwe Gelderse initiatieven. „Regionale producten dragen bij aan kortere voedselketens, waarbij voedselproducten via de kortste weg op het bord van de consument terecht komen. Als provincie kunnen wij dit stimuleren en ondersteunen, maar het zijn de ondernemers die het moeten doen.”
Coöperatieve snijderij
De acht initiatieven komen uit heel Gelderland en hebben regionale overeenkomsten gesloten tussen boeren, supermarkten, horecaondernemers en andere afnemers. Zo hebben in de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer hebben tien franchisesupermarkten (van Jumbo, Plus en Spar) afgesproken om producten uit de regio onder een nieuw label in winkels te verkopen. Het label wordt de komende tijd ontwikkeld.
Op het World Food Centre terrein in Ede komen afhaalpunten voor producten uit de Gelderse Vallei en Veluwe. In de regio Arnhem – Nijmegen komt een coöperatieven snijderij waar regionale producten gewassen, gesneden en verpakt kunnen worden. En in de Achterhoek starten 44 boeren samen met Achterhoek Toerisme en Binnenstad Zutphen, een regionale voedsel campagne voor toeristen en inwoners. Daarnaast zijn er nog vier andere nieuwe samenwerkingen in Ede en Barneveld, in de Betuwe, in Doetinchem en rondom Nijmegen. Meer informatie over de initiatieven is te vinden op de website www.gelderskennisnetwerkvoedsel.nl.
Stimuleren
Provincie Gelderland heeft in 2014 het Gelders Kennisnetwerk Voedsel opgezet. Sinds 2016 is er een subsidieregeling om korte voedselketens te stimuleren. Drenth: „Korte voedselketens helpen om te zorgen dat een boer een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. De producten komen uit de regio, waardoor er veel minder transportkosten zijn, wat ook nog eens duurzamer is. Het is één van de stappen die wij vanuit Provincie Gelderland belangrijk vinden met het oog op een economisch en ecologisch meer duurzame landbouw.”

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Provincie Gelderland
Bron: Provincie Gelderland