Eikels rapen voor biologische varkens

Er is veel animo voor de actie van de Rob en Henrieke Kleinlangevelsloo. Met z’n twee runnen ze het biologische bedrijf met koeien, varkens, geiten en schapen. Elk jaar doen ze een oproep bij buurtbewoners en klanten van de winkel om eikels te komen brengen. „Het barst hier van de eikenbomen waarvan mensen de eikels moeten opruimen. Normaal moeten ze die zelf wegdoen in het GFT maar nu kunnen ze die bij ons brengen. Sommige mensen komen echt met kofferbakken vol,” vertelt Henrieke Kleinlangevelsloo. Per kilo eikels ontvangen de bezorgers 10 cent. „We doen dit altijd in de herfstvakantie zodat kinderen tijd hebben om eikels te rapen en tegelijk een zakcentje verdienen.”
Giftig?
Eikels zijn vanwege de stof tannine giftig voor bepaalde diersoorten zoals paarden en schapen, maar varkens kunnen de eikels wel eten. „Het is een goede bron van plantaardig eiwit voor de varkens,” zegt Rob Kleinlangevelsloo. „We voeren de eikels naast de brokken die ze krijgen. Het past heel goed in mijn visie omdat de eikels hier uit de buurt komen en anders niet gebruikt worden. Brok moet ik bestellen, komt vaak van ver en kost me geld. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd. De eikels worden dan wel gebracht, maar je moet ze nog wel zelf afwegen en sorteren. Eikels die heel nat zijn halen we er tussenuit omdat die eerder gaan rotten.”
Voorkeur
Met de opbrengst in de herfstvakantie kan Kleinlangevelsloo normaal ongeveer één jaar vooruit. Rob: „De eikels worden bij binnenkomst één keer gesorteerd en opgeslagen in kratten. Halverwege het jaar ga ik nog een keer door de kratten om eventuele rotte er tussenuit te vissen.”
Alle rassen eikels mogen naar de biologische boerderij van Rob en Henrieke worden gebracht. „In principe eten ze alle eikels, al merken wij zelf dat ze soms iets meer voorkeur hebben voor de Hollandse eikel dan voor de Amerikaanse variant.”

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Henrieke Kleinlangevelsloo