500 liter brandstofbesparing met elektrische voermengwagen

Investeren in een elektrische voermengwagen is niet voordeling „Een elektrische voermengwagen is ongeveer twee keer zo duur als een normale. Maar ik kan dankzij deze investering wel besparen op mijn vaste kosten. Per maand bespaar ik ongeveer 500 liter diesel.” De melkveehouder uit Almen kon daarnaast gebruik maken van de JOLA-subsidie voor jonge landbouwers. „Dat maakte het natuurlijk wel aantrekkelijker en ik kan ook gebruik maken van de MIA en VAMIL regeling”, stelt Hesselink.
Zonne-energie
Hesselink laad de voermengwagen nu op met netstroom maar in de toekomt gaat hij de wagen misschien opladen met energie van de zonnepanelen op zijn stal. „Op dit moment gaat de stroom van mijn zonnepanelen naar het net. Als dat salderen in de toekomst niet meer interessant is kan ik de stroom gebruiken voor het opladen van mijn voermengwagen.”
Mengen zonder trekker
De melkveehouder uit Almen was niet perse opzoek naar een elektrische voermengwagen. „Ik was opzoek naar een voermengwagen die getrokken kan worden door een kleinere trekker. Op dit moment heb ik twee trekkers, één van 35 jaar oud die ik altijd gebruik voor schudden, en één ‘luxere’ trekker voor het zwaardere werk en voeren. Mijn oude voermengwagen kon niet achter de oude trekker omdat die daar te weinig vermogen voor heeft. Dus als ik mijn grote trekker nodig had voor landwerk moest ik elke keer de voermengwagen aan- en afkoppelen. Hierdoor deed ik consesies in het moment van voeren, wat niet wenselijk is voor de smakelijkheid van het voer”, vertelt Hesselink.
De elektrische voermengwagen (De KUHN MoRe E) kan zonder een trekker voer mengen. „Als ik mijn trekkers dan op het land nodig heb kan ik wel het voer al klaar maken en laten mengen. Met een volledig opgeladen voermengwagen kan ik twee uur intensief mengen. De trekker heb ik eigenlijk alleen nodig om de voermengwagen te verplaatsen, dat kan ik ook met de oude trekker. In theorie zou ik de voermengwagen ook met mijn shovel, waar ik de mengwagen ook mee laad, kunnen verplaatsen. Maar dat moet ik nog een keer uitproberen.”

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Reesink Agri Kuhn, Motrac