Fotoserie: Protest tegen groot zonnepark op landbouwgrond in Millingen aan de Rijn
Bij het plan zijn meerdere boeren betrokken die delen van hun land tegen een vergoeding willen afstaan voor zonnepanelen. Projectontwikkelaar Zebra en Vereniging Nederlands Cultuurlandschap gaan namens de boeren en een aantal andere partijen de zonneweide aanleggen, als er uiteindelijk groen licht wordt gegeven. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen worden gecombineerd met natuur.
Het zonnepark wekt weerstand door de grootte. Volgens berekeningen van tegenstander Jan Wassink, ook voorzitter van Duurzame Energie Berg en Dal, gaat het om 160 hectare landbouwgrond. De gemeente Berg en Dal spreekt over een oppervlakte van 100 hectare, maar ook dat is uitzonderlijk groot.
Fruitteler René Smijers faciliteerde het protest met fruitkisten en een trekker. Hij heeft zich aangesloten bij Duurzame Energie Berg en Dal, dat pleit voor klienere zonneweides in combinatie met windmolens om uiteiendelijk aan de klimaatopgave te voldoen. Op het land van Smijers hangt nu ook een protestdoek. „Het is hartstikke zonde van de grond, mooie kleigrond waar zat boeren wel wat mee kunnen. Als het schrale zandgrond zou zijn geweest, had ik er minder moeite mee gehad."
Kansen
De zonnepanelen komen tot aan zijn perceel, op het land van een aangrenzende melkveehouder. Projectmanager Sander Veltmaat van Zebra spreekt mede namens de boeren die betrokken zijn bij de plannen. „Zij zien wel kansen nu het in de sector niet makkelijk gaat", vertelde hij eerder aan Vee & Gewas. „Een akkerbouwer die een deel van zijn land beschikbaar stelt, zegt bijvoorbeeld twee bedrijfstakken te willen gaan combineren: energie en landbouw. Als extra naast het boerenbedrijf dus."
Het gebruik van vruchtbare landbouwgrond voor zonnepanelen ligt gevoelig. Zo ziet belangenbehartiger LTO liever niet dat landbouwgrond daar aan op wordt geofferd. 'Het grootschalig aanleggen van zonneparken kan op gebiedsniveau ten koste gaan van de landbouwstructuur. LTO Nederland hecht er daarom groot belang aan dat de zonneladder wordt gehanteerd. Op die manier wordt voor meer balans gezorgd tussen benutting van daken, bebouwde oppervlakte en loze oppervlakte en is landbouwgrond een laatste optie', schrijft LTO.