‘Goed verdienmodel vraagt om meer beleidsruimte’
De 41-jarige Bosman denkt veel na over de kringloopgedachte en heeft er een afgewogen en onderbouwde mening over. Maar daar blijft het niet bij. Bij vrijwel alles wat hij bedrijfsmatig doet, speelt het sluiten van kringlopen een rol. Hoewel het hem extra kosten oplevert en regelgeving zijn doelen soms blokkeert, blijft hij bij zijn kringloopvisie. Met de natuur mee boeren heeft de toekomst, is zijn overtuiging.
Sinds 2011 vult Bosman de KringloopWijzer in. Hij is deelnemer aan het project Vruchtbare Kringloop Overijssel en ook werkte hij mee aan de totstandkoming van het managementinstrument Navigator 2.0 dat jaarrond informatie geeft over ammoniak, stikstof en fosfaat.
Streven naar lage verliezen
Op zijn eigen bedrijf streeft hij zoveel mogelijk naar lage verliezen, minder kunstmest en een gezonde bodem. „Een goede bodem levert goed gras en dus een gezonde koe en uiteindelijk een goed eindproduct in de vorm van melk of vlees”, legt hij uit.
Maar om kringlooplandbouw aantrekkelijker te maken, zou LNV een veel stimulerender en motiverender rol aan moeten nemen, vindt hij. Veel redeneringen en visies die de kringloopgedachte van Bosman onderstrepen, komen terug in toekomstvisie over kringlooplandbouw van landbouwminister Schouten. Zoveel mogelijk vers gras in de koe, veel aandacht voor de bodem, voeren met weinig verliezen, aandacht voor een goede benutting van de mest en biodiversiteit. Toch loopt Bosmans in de praktijk aan tegen geldende regelgeving. „Onhandig”, noemt hij het. „Hoe kun je uitleggen dat ik 700 kuub mest voor stikstof moet afzetten en kunstmest mag aankopen? Mest afvoeren en kunstmest aankopen maakt een gat van 25.000 euro en is ook nog eens nadelig voor het milieu en de bodem. Kunstmestproductie kost per ton 300 kuub aardgas. En de vaste fractie uit digestaat uit de mestvergisters gaat op transport richting de Poolse grens terwijl het waterschap het gebruik van compost met subsidie stimuleert. Het besef dat dat erg krom is, is op het ministerie nog niet goed doorgedrongen.”
Special Bedrijfsontwikkeling
Wilt u het hele artikel over Stan Bosman lezen in de Agrio Special Bedrijfsontwikkeling? Neem dan contact op met de afdeling Database & Services van Agrio via 0314-682293 of abonnementen@agrio.nl. Abonnees van Agrio krijgen het gratis toegestuurd. Voor niet abonnees is deze special verkrijgbaar voor 15 euro.
Vee & Gewas blijft de ontwikkelingen op Bosmans melkveebedrijf volgen met een maandelijkse update op deze site.